CDC i ERC ultimen un acord per concórrer a les eleccions generals del 20 de desembre amb llistes separades, encara que amb unitat programàtica, en defensa del full de ruta sobiranista que segueixin les institucions catalanes en aquesta legislatura. Segons fonts coneixedores de les converses entre convergents i republicans, les formacions estan acabant de perfilar els termes d'aquest pacte, que podrien presentar conjuntament per escenificar que no es tracta d'una ruptura de l'aliança de Junts pel Sí, sinó que l'escenari del 20-D és diferent del de les eleccions catalanes del 27-S.

De fet, la intenció de CDC i ERC és acudir a les Corts amb la idea de defensar el rumb sobiranista que imprimeixin des de Catalunya el Govern i el Parlament, sense que cap de les dues formacions es plantegi ja implicar-se en la governabilitat espanyola, en un moment de creixent tensió amb l'Estat per l'aposta independentista. Un dels arguments que esgrimeixen les fonts consultades per justificar la presentació de llistes separades és que el 20-D ja no es pot llegir com un "plebiscit" sobre la independència.

Aquesta fase ja està superada, interpreten fonts de CDC i d'ERC, perquè "el 27-S ja va servir per visualitzar una majoria independentista al Parlament". En aquest moment el que està en joc, per a les dues formacions, és aconseguir una veu potent i coordinada al Congrés i al Senat.