El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va donar suport dijous a la pervivència d'una "Espanya unida" enmig del debat sobre les aspiracions independentistes catalanes i davant les que el cap del govern, Mariano Rajoy, va advertir que no tenen cabuda a les Nacions Unides.

El suport de Ban a la unitat de l'Estat i l'avís de Rajoy que els "somnis" dels que pretenen violentar el principi de la integritat territorial són origen o agreujant de conflictes i guerres, s'han explicitat en l'acte commemoratiu del 60 aniversari de l'entrada d'Espanya a l'ONU, que ha estat presidit pel rei al Palau Reial de Madrid.

Cap de les intervencions en aquest acte no han esmentat la situació de Catalunya, però aquesta ha estat de fet el fil conductor de les paraules del cap de l'Executiu i del titular d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo.

El secretari general de l'ONU es va limitar a mostrar la seva confiança que una "Espanya unida" pugui treballar a les Nacions Unides a favor de la pau i del desenvolupament i contra el canvi climàtic.

Després d'aquest suport a la unitat d'Espanya, el president Mariano Rajoy, dos dies després que Junts pel Sí i la CUP presentessin al Parlament la seva proposta d'avançar cap a la "república catalana", va alertar que els que no respecten el principi de la integritat territorial no poden ser admesos en una comunitat internacional que es regeix per la llei.

"La comunitat internacional no els acollirà al seu si. Els que així ho pretenguin en els seus somnis -va sentenciar Rajoy- poden abandonar tota esperança".

A més, va alertar que "les catàstrofes més grans del segle XX i els conflictes més punyents del segle XXI han tingut i tenen com a origen o agreujant" la violació del principi d'integritat territorial.

L'apel·lació a la unitat va ser present igualment en les paraules de García-Margallo, que va afirmar que "a cap Estat l'interessa que a una Espanya la veu es debiliti i es fragmenti". "Ningú no ho desitja i ningú ho acceptarà", va remarcar abans de subratllar que l'ONU necessita un país "fort, pròsper i unit, decidit a seguir contribuint a la construcció d'un món millor".

No hi va haver al·lusions a la situació de Catalunya en el discurs del rei, que va aprofitar la cerimònia per ratificar la vigència dels valors recollits a la Carta de Nacions Unides i alertar que la crisi dels refugiats exigeix als europeus complir la seva millor tradició d'acollida. "Aquesta tragèdia, a les mateixes portes del nostre continent, ens interpel·la i ens exigeix als europeus ser fidels als nostres millors principis i tradicions d'acollida", va proclamar, i va reafirmar "el compromís ferm i actiu" d'Espanya amb l'ONU i "amb els seus valors, amb els seus propòsits i principis" en un moment en què forma part del Consell de Seguretat. A la celebració van assistir els màxims representants institucionals i els expresidents José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero, i va commemorar també el 70 aniversari de la Carta de Nacions Unides.