El líder del PSC, Miquel Iceta, ha advertit que si s'aprova al Parlament la declaració per iniciar el procés d'independència el seu partit apostaria per recórrer-la davant el Tribunal Constitucional, i ha alertat que les conseqüències d'aquest camí poden arribar a ser "penals". En declaracions a Ràdio4-Rne, Iceta ha assegurat que la seva formació farà "el que sigui" perquè la declaració de Junts pel Sí i la CUP no s'aprovi a la cambra catalana i que si finalment això succeeix "sigui anul·lada", ja que "vulnera absolutament el marc constitucional i estatutari". En aquest sentit, el dirigent socialista ha precisat que no descarten recórrer la declaració cap a la "república catalana" davant l'alt tribunal: "és el que toca fer", ha avisat Iceta.

Davant el fet que la declaració assenyali que els partits independentistes no acceptaran el que pugui sentenciar el Constitucional, el primer secretari del PSC ha alertat que s'exposen no ja a conseqüències polítiques, sinó també "penals", tal com preveuen diferents juristes.

D'altra banda, el PSC va registrar ahir a la tarda al Parlament una carta d'Iceta a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en què li demana que acordi sol·licitar un informe als serveis jurídics de la cambra sobre la proposta de resolució independentista de Junts pel Sí i la CUP.

La petició d'aquest informe jurídic, que reclamaven Ciutadans, PSC i PPC, va ser denegada per la mesa del Parlament dimarts. En l'escrit registrat pels socialistes catalans, Iceta diu a Forcadell que "apel·lant als principis d'actuació d'imparcialitat i objectivitat, implícits en la funció de representació de la cambra de la Presidència del Parlament, el grup parlamentari socialista considera necessari el pronunciament dels serveis jurídics del Parlament" sobre la declaració.