El Partit Comunista de la Xina (PCX) va posar ahir un simbòlic punt final a 35 anys de controvertida política del fill únic en anunciar que totes les parelles podran tenir dos fills, un canvi amb el qual busca frenar l'envelliment de la població.

En un comunicat del seu Comitè Central, reunit durant els últims quatre dies per decidir la planificació econòmica i social del lustre 2016-2020, el partit va anunciar que "totes les parelles" del país podran tenir dos fills, una històrica decisió que ve després de mesures de relaxació ja posades en marxa el 2013.

La reforma ha de ser aprovada per l'Assemblea Nacional Popular, el màxim òrgan legislatiu xinès, un mer tràmit ja que és el PCX el veritable nucli de poder en el règim i els legisladors habitualment voten a favor de les seves decisions amb percentatges superiors al 90 % de l'hemicicle.

La política del fill únic es va iniciar el 1979 i es va aplicar a tot el país a partir del 1980 per reduir els problemes de superpoblació del gegant asiàtic i, segons els experts, ha servit per evitar que la seva població actual fos actualment de 1.700 milions d'habitants (ara voreja els 1.400 milions).

Els observadors ja esperaven que en el ple del partit comunista xinès d'aquesta setmana, celebrat a porta tancada amb els màxims líders del règim comunista, adoptés algun canvi en aquesta política, encara s'ignorava fins a quin punt arribaria aquesta modificació.

En el ple del PCX del 2013, en tot cas, ja havia començat a albirar el final de la controvertida política quan es va autoritzar que les parelles urbanes en què el marit o l'esposa no tinguessin germans poguessin tenir un segon fill.

Ara queda per veure si l'històric pas anunciat ahir té els efectes desitjats d'augmentar la natali- tat i frenar l'envelliment poblacional.

Les primeres reformes posades en marxa el 2013 no van tenir els resultats esperats i van ser poques les parelles urbanes que van sol·licitar tenir un segon fill -encara s'ha de demanar el pertinent permís a les oficines locals de planificació familiar.