El jutge de l'Audiència Nacional Juan Pablo González va deixar ahir en llibertat els dos veïns de Manresa, un noi i una noia, detinguts dimecres per la seva presumpta pertinença als Grups Anarquistes Coordinats (GAC), encara que els imputa un delicte d'integració en organització terrorista. Anit no hi havia constància que els dos veïns de Manresa figuressin entre els detinguts posats en llibertat que van haver d'abonar una fiança.

I és que el jutge de l'Audiència Nacional va deixar en llibertat vuit dels nou detinguts en l'operació dels Mossos d'Esquadra de dimecres a Manresa i Barcelona. A tots, però, els imputa el mateix delicte d'integració en organització terrorista.

Per eludir la presó, sis dels vuit que van quedar en llibertat van haver d'abonar prèviament una fiança de 5.000 euros, en cinc dels casos, i de 4.000 euros, un sisè, de manera que en total han pagat 29.000 euros per mitjà de transferències bancàries, segons han informat fonts jurídiques.

Als altres dos detinguts a qui no va posar cap tipus de fiança, el magistrat els va imposar com a mesures cautelars la retirada del passaport i compareixences periòdiques al jutjat més pròxim al seu domicili.

Tant a l'únic que va ingressar a la presó incondicional com als vuit que van quedar en llibertat, el jutge els imputa un delicte d'integració en organització terrorista per formar part dels GAC, i se'ls considera responsables d'accions de terrorisme de tipus "anarquista insurreccionista".

Les detencions, a les quals van acompanyar escorcolls en vuit locals i habitatges ocupats de Barcelona i Manresa, són la continuació de l'anomenada operació Pandora, que el mes de desembre passat es va saldar amb la detenció d'11 persones a Madrid, Barcelona, Manresa i Sabadell com a responsables de diversos atemptats amb artefactes explosius de fabricació casolana durant el 2012 i el 2013, encara que des de fa mesos estan en llibertat amb càrrecs.

Els Mossos d'Esquadra van procedir a la detenció de tots ells com a autors d'un delicte de pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista, ja que se'ls acusa d'estar vinculats als Grups Anarquistes Coordinats (GAC) i se'ls atribueix la preparació d'actes terroristes amb artefactes casolans, encara que finalment no se'ls ha imputat delictes de tinença d'explosius.

En la primera fase de l'operació Pandora, que va tenir lloc el mes de desembre passat, els Mossos d'Esquadra van detenir onze persones, entre les quals una manresana i una noia de nacionalitat uruguaiana i espanyola resident a Manresa. Set d'aquells detinguts (entre els quals, les dues manresanes) van ingressar a la presó per ordre del jutge instructor però van quedar en llibertat després de pagar la fiança de 3.000 euros que els va imposar l'anterior titular del jutjat, el magistrat Javier Gómez Bermúdez.

En el seu acte, el magistrat va concloure que hi havia indicis que els membres dels GAC podrien ser autors de diversos atemptats amb artefactes explosius de fabricació casolana a tot l'estat, amb els quals pretenien "desestabilitzar l'Estat i alterar greument la pau pública".

Les detencions de dimecres van provocar malestar a la CUP, que va reprotxar al Govern en funcions de Mas que, a través de la policia autonòmica, executi les ordres de l'Audiència Nacional.