El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha decretat l'embargament dels comptes a Espanya de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, i de la seva exdona Mercè Gironès, investigats per la fortuna que van pastar suposadament a còpia de comissions d'empresaris.

Segons han confirmat a Efe fonts jurídiques, el jutge ha adoptat aquesta mesura dins de la investigació que desenvolupa contra Pujol Ferrusola, l'habitatge va manar registrar dimarts passat a la recerca de documentació.

Els comptes del matrimoni Pujol-Gironés en sis entitats d'Andorra ja es troben bloquejades per ordre d'una jutgessa del Principat, que va accedir el febrer passat a l'embargament demanat pel antecessor de De la Mata, Pablo Ruz. Segons De la Mata, el fill gran dels Pujol va cobrar a través de "societats instrumentals" 11.530.004 euros d'empreses de la construcció per serveis que mai no es van prestar, de manera que el jutge creu que responen a comissions a canvi de contractes públics.

El jutge indica en l'acte que va avalar el registre de casa seva, que des que en 2012 se li va començar a investigar judicialment arran d'una denúncia de la seva exparella, Jordi Pujol Ferrusola "ha realitzat un progressiu procés de descapitalització de tots els seus actius patrimonials i financers".

L'imputat va usar els seus comptes d'Andorra per ocultar els seus diners a la justícia, com va ser el cas d'una "clara operació de blanqueig" en comprar una "shell company" (empresa sense activitat) a Panamà, a la qual va transferir tots els seus diners de Andorra i després el va enviar a Mèxic.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit que les investigacions de suposats delictes de la família de Jordi Pujol demostra que "la justícia funciona" a Espanya i de forma independent.

D'altra banda la família Pujol hauria traslladat una fortuna de 900 milions d'euros des d'Andorra a Belize, segons publica el diari La Razón, que cita investigacions policials revelades per "fonts coneixedores del cas".

Segons el diari, la família de l'expresident de la Generalitat de Catalunya va traslladar els diners en diverses etapes a aquest paradís fiscal des d'Andorra, una vegada que les investigacions policials i judicials "els anaven envoltant".