El president del govern, Mariano Rajoy, afirma que sent que té el suport dels dirigents d'altres partits per liderar la resposta contra l'independentisme sense necessitat de signar cap pacte, tot i que va demanar que no s'entri en "debats estèrils" sobre el moment de recórrer contra el procés sobiranista.

Rajoy va comparèixer al palau de la Moncloa després de les reunions que va mantenir ahir amb el president de Ciutadans, Albert Rivera; el secretari general de Podem, Pablo Iglesias; i la número dos del PP, María Dolores de Cospedal. D'aquestes entrevistes i de la que va tenir dimecres amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, el cap de l'Executiu treu la conclusió que hi ha un acord generalitzat d'advocar per la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols.

Les diferències més evidents van ser amb Iglesias, tot i que Rajoy va considerar que "no ha perdut res" d'haver parlat amb ell.

I després de les reunions sent que té el suport d'altres líders polítics per a aquesta tasca. Rajoy creu que és el principal acord de les converses sense que sigui necessària la firma d'un pacte d'Estat. "El compromís és que no debatem sobre això. Consensuarem i no debatrem sobre el que cal fer o no", va explicar Rajoy, que va precisar que serien "debats estèrils" els relatius al moment en què s'ha de presentar un recurs contra la resolució de Junts pel Sí i la CUP que pretén iniciar el camí cap a una "república catalana". Davant d'això va demanar confiança en els serveis jurídics de l'Estat.

Rajoy continuarà la setmana que ve la ronda de contactes amb trobades amb Alberto Garzón (IU), Andrés Herzog (UPyD) i Josep Antoni Duran i Lleida (UDC). Però va remarcar que està disposat a reunir-se amb tots els partits que vulguin parlar amb ell (preveu també una trobada amb el PNB), tot i que en plantejar-li si ho faria amb Convergència, va assenyalar que l'únic sentit de fer-ho seria per demanar-li que retiri la proposta.

Iglesias, després de trobar-se amb Rajoy, va concretar que el referèndum que proposa perquè els catalans decideixin el seu futur hauria de celebrar-se de forma simultània a una altra consulta a tot Espanya sobre els cinc grans acords de canvi constitucional pels quals advoca el seu partit.

En aquest sentit, i davant l'immobilisme de Rajoy, Iglesias va assegurar que es pot buscar un nou "encaix constitucional diferent" per a Catalunya.

El líder de Podem va assegurar que si guanya les eleccions, "es podrà votar", i es va mostrar convençut que si governa, encara que la majoria dels catalans vulgui un "reconeixement diferent", no voldran marxar d'Espanya perquè tindran un president que els escolta.

Així, va insistir que Podem, amb la seva aposta pel diàleg, és l'única força política que pot garantir la unitat d'Espanya.

Iglesias va mostrar el seu desacord amb la proposta de resolució pactada per Junts pel Sí i la CUP, va dir que no secunda que cap Parlament de cap comunitat autònoma declari "repúbliques" o independència, però va remarcar que no tenen "cap por de la democràcia". Després d'assegurar que els problemes polítics no se solucionen als tribunals, sinó amb "voluntat política", Iglesias va insistir que Podem sí que està disposat a dialogar amb tothom.