La resposta europea a la crisi dels refugiats és molt més lenta del que requereixen les circumstàncies. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el del Consell Europeu, Donald Tusk, han usat tota la seva artilleria diplomàtica en enviar una carta als Vint en què els urgeixen a implicar-s'hi més. El text anava acompa-nyat d'un sucós annex en el qual la Comissió compara el que els líders s'han compromès a fer amb el que han complert fins ara, una mínima part del que s'ha acordat. "No ens podem permetre un fracàs en aquesta prova", adverteix Juncker.

L'Executiu comunitari considera que els esforços dels Estats membres no estan a l'altura dels que realitzen les institucions europees. Després de llançar diversos missatges admonitoris, Juncker ha recorregut a una carta a tots els caps d'Estat i de Govern perquè accelerin els compromisos. La missiva -correcta, però contundent- ve també signada per Tusk i pel primer ministre luxembur-guès, Xavier Bettel, el país del qual assumeix aquest semestre la presidència rotatòria del Consell. "Hem d'estar a l'altura del repte i hem de trobar noves solucions, però sobretot hem d'aplicar el que vam dir que faríem", insta el text.

En aquest sentit, els partits de la gran coalició de la cancellera alemanya, Angela Merkel, van mostrar de nou les seves dissensions en la recerca de solucions a l'arribada incessant de refugiats, qüestió que ha obert esquerdes en el Govern. "No podem acceptar la proposta d'establir zones de trànsit, perquè en la realitat això significarà crear immenses presons per als que arriben demanant asil", va apuntar el líder del Partit Socialdemòcrata i vicecanceller, Sigmar Gabriel, al final d'una reunió extraordinària de la seva executiva.

Per altra banda, una embarcació amb uns 150 refugiats a bord va sotsobrar davant l'illa grega de Lesbos, a l'Egeu oriental. El fort vent que bufava a la zona va provocar altes onades que van dificultar les tasques de rescat. Equips de la guàrdia costanera i pescadors van sortir al mar per buscar possibles víctimes.

Hores abans, la guàrdia costanera va rescatar 35 immigrants del mar després que encallés un altre vaixell davant l'illa de Lesbos.

Divendres, almenys 22 persones, entre elles deu nens, es van ofegar en un altre accident. En els últims dos dies han perdut la vida 48 refugiats, entre ells 31 nens, a les aigües de l'Egeu i les autoritats calculen que unes 3.000 persones han mort en aquest mar des de començament d'any.

La proposta

Davant les morts dels últims dies, l'alcalde de l'illa de Lesbos, Spyros Galinos, va demanar el trasllat directe i segur dels immigrants des de Turquia a Grècia. "Mentre la Unió Europea no exerceixi pressió suficient perquè Turquia controli el flux de refugiats, no queda una altra opció que traslladar-los amb ferris a l'illa per al seu registre perquè no s'ofeguin en el mar. Hem de posar fi a aquest crim", va afirmar Galinos, tot afegint que els dipòsits de cadàvers de l'illa estan plens.