Un concert de rock en una discoteca del centre de Bucarest va acabar en tragèdia, amb almenys 27 morts i 184 ferits, en incendiar-se el local probablement a causa dels focs artificials que es van llançar a l'espectacle del grup local Goodbye Gravity. El sinistre va ser la nit de divendres a dissabte.

Entre els ferits hi hauria dues persones de nacionalitat espanyola que, segons han confirmat fonts del ministeri d'Afers Exteriors, es troben actualment fora de perill. De moment, però, no es pot descartar que no hi hagi més ciutadans espanyols entre els afectats pel sinistre, ja que a hores d'ara encara s'estan identificant algunes de les persones que es trobaven a l'interior de la discoteca.

"L'incendi va començar amb els focs artificials. Es va estendre per un pilar del club i després per tot arreu", comentava un dels joves presents al concert. Segons aquest testimoni, "només hi havia una sortida d'emergència oberta, l'altra estava bloquejada".

Dos testimonis més van explicar a l'agència Efe que la causa de l'inici de la tragèdia va ser un petit artefacte pirotècnic, que se sol utilitzar amb freqüència en les celebracions d'aniversari als bars a Romania. L'objecte hauria deixat anar espurnes que haurien provocat que l'esponja d'un pilar, situada a un metre de distància, comencés a cremar. Pocs segons després, les flames haurien pujat fins al sostre, que també es va incendiar, fet que va causar el pànic entre els 400 assistents al club i una estampida humana.

El concert havia començat a les 9 del vespre hora local, i cap a les 11 es va activar la pirotècnia a l'interior de la sala. Només quatre minuts més tard es va fer la primera trucada d'auxili advertint de l'incendi i sol·licitant ajuda. Segons els mitjans de comunicació locals, cinc minuts més tard ja van arribar les primeres ambulàncies al local.

Alguns dels ferits, que van ser traslladats a diversos hospitals de la capital romanesa, tenen cremades en el 70 % dels cossos, mentre que d'altres han tingut intoxicacions de monòxid de carboni. El balanç de morts -de moment situat a 27- encara pot augmentar, ja que molts dels ferits es troben en estat greu.

El ministre romanès de Sanitat, Nicolae Banicioiu, va demanar als ciutadans de Bucarest, una ciutat de tres milions d'habitants, que s'apropessin als centres de salut per donar sang.

Manca de seguretat

Per la seva banda, el president de Romania, Klaus Iohannis, va atribuir l'incendi a l'incompliment de les normes de seguretat per part del local: "em resulta inimaginable que pogués haver-hi tanta gent reunida per a un concert en un espai com aquest i que una tragèdia d'aquestes característiques s'hagi produït en tan poc temps perquè s'han ignorat les normes més bàsiques de seguretat", va afirmar. Iohannis també va expressar el seu desig que les investigacions s'acabin ràpidament per poder tenir les "conclusions" i explicar "als pares, germans i fills de les víctimes per què ha passat això".

Després de reunir-se en sessió extraordinària, el govern romanès va declarar tres dies de dol oficial i va apel·lar al fiscal de l'Estat que es personi en les investigacions.