El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va identificar Artur Mas com l'"únic culpable" del xoc entre Catalunya i el conjunt de l'Estat, en defensar una via "antidemocràtica", encara que va acusar Mariano Rajoy de passivitat davant el "desafiament sobiranista". Al míting de presentació de les candidatures del PSC per a les eleccions generals del 20 de desembre, en un ple pavelló del Prat de Llobregat i acompanyat de Miquel Iceta i Carme Chacón, Sánchez va acusar Mas d'"embolicar la seva amenaça de grans paraules: democràcia, voluntat popular, llibertat".

"Trencar la llei és antidemocràtic, fracturar en dos Catalunya no respon a cap voluntat popular, no hi ha llibertat en el fet d'imposar els teus desitjos a la majoria. Un Parlament recent elegit li està demanant a un govern no constituït i a un president en funcions que incompleixin la llei contra la voluntat majoritària dels catalans, i això és tot menys democràtic", va afirmar.

Després que aquesta setmana s'hagi reunit a la Moncloa amb el president del Govern per coordinar-se davant la proposta de resolució parlamentària de Junts pel Sí (JxS) i la CUP, que planteja l'inici del procés cap a la independència, Sánchez va assenyalar que, "dins de la Constitució i la legalitat democràtica, els socialistes estem disposats a parlar de moltes coses, salvaguardant sempre la unitat d'Espanya".

Molt crític amb Mas

Per al líder socialista, "tot el que està passant té un únic culpable, Artur Mas, però Rajoy és responsable de no haver actuat davant el desafiament secessionista".

Sánchez va carregar contra "els que fugen a Andorra amb maletins plens dels diners robats pel 3%, els que fugen de la seva responsabilitat mirant cap a un altre costat durant anys, mentre s'agreuja la fractura, i els que fugen cap al carreró sense sortida de la ruptura i volen arrossegar Catalunya a la il·legalitat".

Especialment contundent es va mostrar amb Mas -a qui va definir com "el fill polític de Pujol"- per voler "destrossar el patrimoni" que van llegar figures del catalanisme com Miquel Roca o Jordi Solé Tura, tots dos pares de la Constitució de 1978, i per ignorar que les eleccions del 27-S no li van concedir la majoria que desitjava: "L'únic percentatge que a Mas li importa és el 3%", va afirmar Sánchez.

Però també va voler marcar perfil davant un PP que vol "petrificar" la Constitució: "Amb diferents matisos, són molts els que defensen, com nosaltres, la unitat d'Espanya. Hi ha altres que defensen, com nosaltres, l'aplicació de la llei. Però només els socialistes tenim una proposta política que garanteix un per a Catalunya i per a tot Espanya".

"Només nosaltres tenim propostes per evitar la fractura emocional que el secessionisme aspira a fer", va assegurar el candidat del PSOE a la Moncloa, que està "disposat a un diàleg sincer i valent" per "construir una entesa".

Va reconèixer que el procés de reforma constitucional "serà un camí difícil, llarg i segurament dur, però valdrà la pena fer-lo junts", i va tornar a insistir que se sent "catalanista" i va reivindicar la "unió civil de tots els catalans".