L'exministra de Sanitat Ana Mato ha comunicat a la direcció del PP que no vol anar a les llistes del seu partit per a les pròximes eleccions generals del 20 de desembre i que el seu desig és abandonar la primera línia política. Ana Mato va presentar la seva dimissió el 26 de novembre del 2014, després de la publicació d'una interlocutòria del jutge instructor del cas Gürtel, Pablo Ruz, que la considerava "partícip a títol lucratiu" de la trama per la qual està imputat el seu exmarit, Jesús Sepúlveda.

No obstant això, Mato va mantenir el seu escó al Congrés i, de fet, va ser elegida vicepresidenta de la Comissió de Cooperació Internacional per al desenvolupament, no sense crítiques dels partits de l'oposició.

Ana Mato va ser una de les dirigents populars que van aconseguir mantenir-se en primera línia de la formació des de l'època de José María Aznar i després també va saber guanyar-se la confiança de Mariano Rajoy. Va ser precisament ell qui la va fer ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat després de guanyar els comicis generals del 2011, en els quals ella va ser directora de la campanya electoral dels populars.