El Partit Justícia i Desenvolupament (AKP), la formació islamista de Turquia al poder liderada pel president turc Tayyip Erdogan, va recuperar ahir la seva majoria absoluta, que manté des del 2002, amb l'única interrupció de les eleccions de juny passat.

Amb aquest triomf en les segones eleccions legislatives turques des de començament d'any, l'AKP del també primer ministre, Ahmet Davutoglu, inicia la seva quarta legislatura, que durarà fins al 2019. L'AKP va aconseguir el 49,3 % de les paperetes, suficients per a una còmoda majoria de 316 diputats en un hemicicle de 550 escons, segons els càlculs després de l'escrutini de més del 97% dels vots difosos per l'agència semipública Anadolu. Aquest resultat està molt per sobre dels 258 escons que AKP va obtenir al juny però una mica per sota dels 327 del 2011 i no arriba a les tres cinquenes parts dels escons exigits per convocar un referèndum sobre una reforma constitucional. En l'anterior campanya electoral, l'AKP es va presentar i va fracassar amb l'aspiració de reformar el sistema parlamentari turc i atorgar poders executius a Erdogan, opció per ara descartada.

La participació a les urnes va ser del 85,8%, una mica més gran que la registrada al juny, assenyala Anadolu. El guanyador de la nit, Davutoglu, es va dirigir breument als seus seguidors a la seva ciutat natal, Konya, on hores abans havia votat, i els va agrair la victòria. "És el dia del triomf, però també el dia de la modèstia" va dir, després d'invocar reiteradament Déu i de prometre que l'AKP "treballarà sense descans per sembrar amor".

L'oposició ha patit una severa garrotada en aquestes eleccions, ja que els altres tres partits presents a l'hemicicle havien basat la seva campanya precisament en l'objectiu principal d'impedir una majoria absoluta de l'AKP i forçar un govern de coalició.

El socialdemòcrata CHP va incrementar els vots de mig punt i es queda en el 25,4%, el que li permet guanyar dos escons i tenir 134 diputats, segons Anadolu.