La CUP no entrarà en un Govern amb JxSí i tampoc vol proposar noms perquè en formi part. El que sí està fent ja és vetar que alguns dels actuals consellers de la Generalitat puguin repetir com a membres de l'Executiu. Així ho ha explicat la sallentina Anna Gabriel, diputada i portaveu de la formació al Parlament, en una entrevista a l'ACN, on ha detallat que noms com el de Felip Puig o Boi Ruiz "no poden" estar al llistat de nous consellers per "les línies vermelles que tenen" per culpa de "les seves pràctiques al capdavant dels departaments" que han liderat.

Les negociacions entre JxSí i la CUP deixen per al final qui ha d'ocupar els principals càrrecs d'un possible futur Govern que tingui el suport dels dos grups, però ja ara planen sobre l'ambient polític les preferències, exigències i vetos que cada partit vol impulsar si les converses arriben a aquest punt. En aquest sentit, Anna Gabriel ha mantingut que la CUP no pensa formar part d'un eventual Govern i que posar noms sobre la taula per a la Presidència i el Govern "li correspon a Junts pel Sí". "Han treballat ja en aquesta clau i d'alguna manera tenen idees i propostes de qui pot configurar el nou Govern", ha explicat Gabriel, que ha limitat el paper de la CUP en aquest sentit a "acompanyar i recomanar" conceptualment amb principis com "que sigui un Govern amb la màxima sensibilitat social, molt contundent amb les males praxis en la política, que es pugui parlar de codis ètics o de la convicció que seria bo que apostés per les propostes feministes".

Un currículum poc adequat

Tot i aquesta voluntat de quedar-se al marge de la formació d'un executiu, la CUP sí veta d'entrada que alguns dels actuals consellers puguin repetir en el càrrec, en considerar que el seu currículum polític no és l'adequat. És el cas de l'actual conseller d'Empresa i anterior responsable d'Interior, Felip Puig. "És un conseller que va mentir en el seu càrrec, encara és moment que demani disculpes i tenim a víctimes ferides per bales de goma que esperen que es faci efectiva la reparació del seu dany. Entenem que una persona que té aquesta càrrega d'aquest tipus no tindria sentit que estigués en un nou Govern. No ho entendria moltíssima gent en aquets país", ha comentat Gabriel.

En una tessitura semblant també col·loca la CUP a l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz, a qui veu com el responsable d'una sanitat que considera maltractada, i d'un sector professional amb un gran malestar per la seva gestió. "És una persona que significa el que ha significat per a la sanitat catalana, que és públic i notori en l'àmbit sanitari com ha estat la política sanitària d'aquest país en mans seves", afirma la sallentina.

En una situació diferent però propera podria estar el titular de Justícia, Germà Gordó, després que el seu nom s'hagi relacionat amb els comptes de CDC que la policia qüestiona. Tot i admetre que no està imputat ni qüestionat judicialment a hores d'ara, Gabriel alerta que a criteri de la CUP "qualsevol persona que estigui implicada en casos de corrupció no pot estar en cap Govern". "I no és així perquè ho digui la CUP, sinó perquè el mandat moral que s'ha d'imposar és aquest. Qualsevol persona implicada queda inhabilitada automàticament per estar al Govern i a qualsevol càrrec públic", ha alertat.

Tot i fer aquestes consideracions, la portaveu de la CUP s'ha volgut mostrar convençuda que la seva formació no haurà de fer valer el seu veto per reclamar que no formin part d'un eventual Govern de JxSí que tingui el seu suport. "Crec que seran noms que no estaran a sobre la taula per pròpia iniciativa de JxSí", ha explicat.I és que, segons Gabriel, "les línies vermelles no les ha posat la CUP; se les han posat ells mateixos".

La presidència coral

Aprofundint en la proposta de la presidència coral que va llençar fa setmanes, Gabriel aposta perquè el president de la Generalitat no pugui convocar eleccions ell sol i per dues vicepresidències equiparables a la presidència que estiguin dedicades al procés constituent i a emergències socials.