El primer gran temporal de pluja, vent i mala mar d'aquesta tardor ha causat la caiguda d'alguns arbres i ha originat petites inundacions, la qual cosa ha obligat els Bombers de la Generalitat a efectuar fins a mitja tarda 2800 sortides, encara que cap d'elles per incidències greus.

Segons ha informat Protecció Civil, el temporal s'ha centrat fins ara a les Terres l'Ebre, amb acumulacions de més de 100 litres per metre quadrat, així com Lleida, el Vallès i el Barcelonès, i avança cap al nord-oest, on es preveu que actuï amb més intensitat a partir d'aquesta nit i matinada.

Des de primera hora del matí, el telèfon d'emergències 112 ha rebut -fins a primera hora de la tarda- un total de 283 trucades, la majoria d'elles relacionades amb el vent i les acumulacions d'aigua, especialment a les comarques del Segrià (47), Vallès Occidental (40), Tarragonès (26), Ribera d'Ebre (24) i Barcelonès (22).

La majoria d'aquests avisos estaven relacionats amb incidències com la caiguda d'arbres o d'elements de mobiliari urbà, especialment a les Terres de l'Ebre durant el matí, i per l'acumulació d'aigua i inundacions en zones urbanes en carrers, plantes baixes d'habitatges i aparcaments, a les comarques de l'interior i a Lleida.

El temporal també ha obligat a tallar parcialment la C-12 al seu pas per Tortosa, a causa d'inundacions a la calçada, per la qual cosa s'ha hagut de donar pas alternatiu, i a tallar l'N-340 a Mont-roig del Camp, a causa de la caiguda d'arbres a la via.

Les pluges també han inundat l'N-230 a Alfarràs (Segrià), que continua tallada des de les 17.30 hores, i l'A-7 a l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), que ha estat tallada a les 17.37 hores, per la qual cosa es desvia el trànsit cap a l'N-340.

Els equips d'emergències estan pendents del cabal dels rius, ja que en les Terres de l'Ebre, Tarragona i Lleida la pluja ha augmentat el nivell d'aigua i s'espera que a les comarques de Barcelona i de Girona també s'incrementi amb el pas de les hores, especialment durant la matinada, amb l'augment previst de les precipitacions. A més, a Tarragona un total de 13.500 clients d'Endesa s'han quedat sense subministrament, segons Protecció Civil de la Generalitat.

La mala visibilitat originada pel fort onatge i les pluges que avui afecten Catalunya també impedeix des d'aquest matí al creuer New Amsterdam, amb capacitat per a 2.890 passatgers, i a cinc vaixells de càrrega accedir al Port de Barcelona. Segons fonts del Port, un dels vaixells de càrrega està a la zona de fondeig, mentre que el creuer i altres quatre vaixells de càrrega es mantenen fora de la zona de fondeig, esperant accedir al port. Els cinc vaixells de càrrega i el creuer no han pogut entrar al Port davant la impossibilitat que els pràctics -els professionals que surten en una petita embarcació per controlar les maniobres d'entrada al port- surtin al mar, a causa de la falta de visibilitat causada pel fort onatge.

De la seva banda, a l'aeroport de Barcelona la situació és de normalitat i tan sols s'han hagut de cancel·lar un reduït grup de vols amb destí al nord d'Europa, a ciutats com Amsterdam, en aquest cas a causa dels efectes del temporal al lloc de destí.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les pluges i el fort vent es mantindran al llarg de les pròximes hores, desplaçant-se del sud cap al nord i guanyant en intensitat, per la qual cosa Protecció Civil ha insistit en la necessitat que s'extremin les precaucions.

Fins al moment, la ratxa màxima de vent s'ha registrat a Horta de Sant Joan i a Tossa d'Alp -a 2.500 metres d'altura-, amb 109,1 quilòmetres per hora, mentre que la màxima acumulació d'aigua s'ha produït al Parc Nacional dels Ports (en les Terres de l'Ebre), amb 188,6 litres d'aigua per metre quadrat, si bé on hi ha hagut més intensitat ha estat a l'Ametlla de Mar, també a les Terres de l'Ebre, on han caigut 42,9 litres per metre quadrat en tan sols mitja hora.