La Policia espanyola creu que tres presumptes gihadistes detinguts aquest dimarts a Madrid estaven buscant a més persones per dur a terme un atemptat en territori espanyol similar als que s'han viscut en l'últim any en altres països de l'entorn, segons informen a Europa Press fonts de la lluita antiterrorista.

Aquestes mateixes fonts han precisat que els detinguts són tres homes que no arriben als 30 anys d'edat. En concret tenen edats compreses entre els 26 i els 29 anys. Tots ells són d'origen marroquí, tot i que amb nacionalitat espanyola. Feia molts anys que vivien a Espanya: un d'ells portava a l'estat quinze anys, un altre set anys i el tercer, cinc.

Les fonts consultades descarten la presència recent de cap d'aquests tres detinguts en llocs de conflicte com Síria o Iraq i apunten que la seva radicalització es va produir per altres vies. Els tres detinguts es trobaven actualment a l'atur. Un d'ells ha estat detingut a Vallecas i dos més a la Cañada Real on els agents de la Policia Nacional han procedit a realitzar registres.

Es tracta d'una operació de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional. En un comunicat, el Ministeri de l'Interior els acusa de formar part d'un grup vinculat a l'organització terrorista DAESH (Estat Islàmic).

Segons el departament que dirigeix ??Jorge Fernández Díaz, els detinguts estaven "disposats a dur a terme, en qualsevol moment, actes terroristes com els succeïts recentment en altres països del nostre entorn". L'operació ha estat coordinada pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 i per la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

L'Estat Islàmic va difondre fa pocs dies un comunicat del seu portaveu, Abu Muhammad Al-'Adnani Ash-Shami, que el mateix grup terrorista va traduir a l'espanyol. En el text criden els musulmans a fer la gihad a tot el món, encara que no inclou cap amenaça concreta contra Espanya.

Cada un dels tres detinguts tenia un paper en la xarxa desarticulada aquest dimarts, un d'ells es creu que estava integrat a Daesh (Estat Islàmic); l'altre actuava com a adoctrinador d'altres i estava al servei del primer, de qui depenia directament, i el tercer és un adoctrinat.

Per això, les fonts han assenyalat que al primer se li atribueix un delicte d'integració en organització terrorista, al segon un delicte de col·laboració amb el grup terrorista i al tercer se li aplicarà la figura de l'"adoctrinat passiu", recollida en l'article 575 del Codi Penal, un dels tipus delictius inclosos en la recent reforma del Codi Penal per combatre el fenomen gihadista.