La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat per a avui la primera reunió de la junta de portaveus per accelerar la tramitació de la resolució independentista pactada per Junts pel Sí (JxS) i la CUP, tot i les protestes de Ciutadans, PSC, PP i SíQueEsPot.

La intenció de JxS i la CUP és celebrar un ple extraordinari el 9 de novembre -coincidint amb el debat d'investidura del president de la Generalitat- per aprovar la declaració d'inici del procés cap a la independència, però els tràmits estaven bloquejats per dues raons.

La primera, la sol·licitud de C's, PSC i PP a la mesa perquè reconsiderés l'admissió a tràmit de la resolució sobiranista, petició que va impedir la setmana passada iniciar la tramitació de la iniciativa. I la segona, la demora del PP a constituir-se com a grup parlamentari: els populars es plantegen esgotar el termini legal per poder fer-ho, que finalitza aquest divendres a 2/4 de 10, un retard que ha impedit constituir la junta de portaveus, que és qui ha de fixar la data del ple extraordinari. No obstant això, per no endarrerir més els tràmits, Forcadell ha convocat per a avui a 1/4 d'11 la primera reunió de la junta de portaveus i ha convidat el PP a enviar-hi un representant encara que no s'hagi constituït com a grup.

A la reunió, la mesa escoltarà el criteri dels portaveus de cada partit en relació amb les peticions de C's, PSC i PP de reconsiderar l'admissió a tràmit de la resolució.

La majoria de JxS a la mesa garanteix que la proposta de resolució salvarà aquest escull i podrà continuar la seva tramitació. S'obrirà llavors el període de 48 hores perquè els grups presentin esmenes al text i, divendres, ja amb el grup del PP constituït i amb el termini d'esmenes finalitzat, la junta de portaveus tornarà a reunir-se, per fixar la data del ple. Però la convocatòria ha indignat els grups de l'oposició, que ahir a la tarda es van reunir per explorar una acció conjunta.

Ahir, a primera hora de la tarda, portaveus de Ciutadans, PSC i PP es van reunir per estudiar una resposta a la convocatòria de la junta de portaveus, a la qual no donen "validesa", i van anunciar que, si se segueix endavant amb els tràmits, es plantegen presentar recursos d'empara al Tribunal Constitucional. En paral·lel, la líder de C's, Inés Arrimadas, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el líder del PPC, Xavier García Albiol, es van reunir al Parlament.

Mentre que Forcadell assegurava que la reunió de la junta de portaveus es farà, García Albiol responia: "doncs els portaveus del PP no hi aniran. Per xula ella, xulos nosaltres". "El reglament està del nostre costat i estem complint escrupolosament el que marca el reglament. I aquesta senyora no pot actuar al Parlament com si estigués a l'ANC. No pot fer el que li doni la gana i no li ho permetrem", va sentenciat Albiol.