La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que el PP, PSC i Ciutadans recorreran en empara al TC la convocatòria de la junta de portaveus del Parlament en considerar que suposa una vulneració flagrant dels drets fonamentals dels parlamentaris i els ciutadans.

Abans de presidir a la seu de l'Institut Cervantes la presentació de les obres guanyadora i finalista del Premi Planeta 2015, la vicepresidenta va qualificar aquesta decisió com un "atropellament a la ciutadania" per part d'alguns partits que "estan travessant tota mena de línies vermelles del que és una democràcia" i del respecte als drets fonamentals i les llibertats públiques.

L'Executiu considera que en aquest cas hi ha hagut una vulneració dels drets fonamentals dels parlamentaris i dels ciutadans, per la qual cosa, segons ha avançat, els serveis jurídics de l'Estat estan analitzant totes les possibilitats i immediatament es presentaran aquests recursos d'empara.

"Espanya és un Estat de dret i el Tribunal Constitucional (TC) és garant d'aquests drets fonamentals i llibertats públiques", va assenyalar, i va assegurar que, per això, el govern està coordinant l'actuació amb la resta dels partits per "fer valer aquest respecte als drets fonamentals".

Així ho va confirmar després de convocar-se la primera reunió de la junta de portaveus del Parlament, sense que el PP s'hagués constituït encara com a grup parlamentari, amb l'objectiu d'accelerar la tramitació de la resolució independentista pactada per Junts pel Sí (JxS) i la CUP.

Segons va assenyalar Sáenz de Santamaría, hi ha determinats partits a Catalunya que "estan saltant-se obertament la Constitució, que han manifestat la seva falta de respecte a la llei i a les resolucions dels tribunals" i que "aquests dies han fet un pas encara més flagrant que és no respectar el dret dels catalans que no combreguen amb l'independentisme".

Per això el PP, el PSC i Ciutadans han decidit "reclamar aquesta empara de drets davant el TC" davant una dinàmica al Parlament català que "no respecta res", ni els drets fonamentals dels parlamentaris ni els dels catalans.