El President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va expressar als consellers el seu "disgust" per la filtració a la premsa del debat intern sobre la resolució independentista que es va produir en la reunió de dimarts passat.

Mas s'hi va referir en el Consell Executiu d'ahir, tal com va explicar la portaveu del Govern en roda de premsa. De totes formes, Munté va defensar que l'executiu no renuncia a mantenir "tot el debat que sigui necessari" i va recordar que els consellers estan obligats per llei a respectar el secret de les deliberacions. Així mateix, va afegir que cal eradicar les filtracions a la premsa. Munté va deixar la porta oberta a introduir algun canvi de "forma" en les deliberacions però no va concretar quin podria ser. "Si s'ha d'orientar des del punt de vista de la forma, de diferent forma, així es farà", va dir. I quan a preguntes dels periodistes se li va demanar un aclariment va afegir que la voluntat de tothom és que es pugui continuar debatent al Consell Executiu i que "s'hauran d'orientar aquestes qüestions de la manera més positiva possible". La portaveu del Govern va explicar que no sap d'on van sortir les filtracions de la setmana passada.

"El Govern ha de poder debatre amb tota discreció i amb respecte al secret de les deliberacions", va defensar, apel·lant al "sentit comú" dels conselles i al seu deure de complir amb el secret de les deliberacions, tal com estableix la llei. "Farem tot el possible perquè no es tornin a repetir, desaprovo aquestes filtracions", va dir.

"Hi ha partit"

Munté va concedir ahir "moltes possibilitats" d'acord amb la CUP per a la investidura del president de la Generalitat: "hi ha partit", va assegurar. Munté es va mostrar convençuda que és possible que "tot avanci positivament" en el marc de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP.

Quan falta menys d'una setmana perquè arrenqui el debat d'investidura del 9 de novembre, per a la qual Artur Mas necessita el suport com a mínim de dos dels deu diputats de la CUP, Munté va assegurar que "s'està treballant" per part de les dues forces parlamentàries independentistes per intentar arribar a "acords".

Unes converses que prossegueixen amb "discreció" i que "avancen" amb ànim d'arribar a acords perquè "l'alternativa", que representaria una convocatòria electoral el març, "no agrada a ningú", va assegurar Munté, que no creu que l'acostament a la CUP estigui restant "centralitat" al Govern.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, va afirmar ahir que la seva entitat només intervindrà en la negociació sobre la investidura del president de la Generalitat si no hi ha acord entre Junts pel Sí i la CUP, i va negar pressions per investir Raül Romeva.

Sànchez es va referir a les negociacions en declaracions a Catalunya Ràdio, i va apuntar que no creu que calgui que l'ANC intervingui per propiciar un acord.

"Si observem que hi ha un risc que no hi hagi una elecció de la presidència possible, sí que intervindríem", va precisar el líder de l'ANC, però "confiem que els 72 diputats faran el que han de fer, que és elegir la presidència de la Generalitat perquè aquesta persona, sigui qui sigui, faci el Govern i doni estabilitat".