La mesa del Parlament va desestimar ahir les reconsideracions dels grups de l'oposició i va donar llum verd a la tramitació de la resolució independentista sense fixar encara una data per al ple extraordinari per debatre-la, encara que podria ser el dia 9, segons va informar la presidenta de la cambra, Carme Forcadell.

"Continuaran tots els tràmits normals", va confirmar Forcadell en roda de premsa després d'una reunió de la mesa, que va durar tot el matí, interrompuda durant una hora per escoltar la primera junta de portaveus, una convocatòria molt criticada pels partits de l'oposició C's, PSC, PPC i SíQueEsPot i que Forcadell va qualificar de "consultiva".

Serà una altra reunió de la junta de portaveus, la de divendres que ve, la que decidirà el dia del ple per aprovar la resolució independentista, que Forcadell va dir que "podria ser" dilluns 9, descartant així ja que sigui aquest divendres.

Forcadell va dir que havia decidit convocar la junta de portaveus sense que el PP hagués constituït encara el grup parlamentari perquè "els lletrats de la cambra ho van recomanar en un informe", i que creu que els grups que presentaran recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per la reunió de la junta "estan en el seu dret" de fer-ho.

Després de les crítiques de l'oposició per la convocatòria de la junta de portaveus sense el grup del PP constituït -té termini legal fins a aquest divendres-, Forcadell va defensar que "respecta el reglament", que fixa que s'havia de convocar finalitzat el termini de 4 dies, per resoldre sobre les reconsideracions que van presentar C's, PSC i PPC sobre el tràmit de la resolució.

En aquest sentit, va defensar que va demanar un informe jurídic als lletrats de la cambra, que li van aconsellar convocar la junta de portaveus per a ahir, i va al·legar que el "dret a participació" dels populars s'havia "respectat", perquè es va invitar a assistir a la reunió els onze diputats populars, encara que finalment van descartar acudir-hi. "No hem fet res il·legal", va afegir Forcadell.

La presidenta del Parlament va explicar que a partir d'aquest moment s'obren dos dies per a les esmenes a la proposta de resolució, termini que acaba divendres, quan es convocarà una altra reunió de la mesa i de la junta per convocar la data i el dia del ple extraordinari.

Forcadell va descartar que el ple sigui divendres perquè "no hi ha temps material", però va dir que podria ser dilluns 9, quan està previst el primer ple d'investidura del president de la Generalitat.

Així, se celebrarien dos plens el mateix dia, un d'extraordinari dilluns al matí per aprovar la resolució independentista i el segon a la tarda, amb el debat d'investidura. La primera votació per investir el president de la Generalitat se celebraria inicialment dimarts.