Un grup de bombers voluntaris del parc d'Agramunt va avisar dilluns a la nit la residència Ribera de Sió del risc d'inundació perquè el riu Sió estava a punt de desbordar-se, hores abans que quatre ancianes morissin en negar-se de matinada el semisoterrani on dormien.

Segons fonts pròximes al cas, un grup de bombers voluntaris d'Agramunt va recórrer passades les 23.00 h de dilluns passat la localitat utilitzant megàfons per advertir del risc d'inundacions, i a més es va aturar a punts sensibles concrets, com per exemple la residència geriàtrica Ribera de Sió, per alertar que el riu estava a punt de desbordar-se.

El riu va acabar desbordant-se, de manera que cap a les quatre de la matinada l'aigua i el fang van inundar el semisoterrani de la residència, on l'aigua va assolir una altura d'uns dos metres i mig, cosa que va provocar la mort de quatre dels nou ancians amb mobilitat reduïda que dormien allà.

A més, segons les fonts, l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, va rebre dilluns al migdia una alerta per sms i per correu electrònic per part de Protecció Civil advertint que s'havia activat l'alerta del pla d'inundacions (Inuncat) per la previsió de fortes pluges generalitzades.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va confirmar ahir que els Bombers d'Agramunt van alertar la població utilitzant un megàfon i que van efectuar "avisos puntuals" del risc d'inundació per les intenses pluges que van afectar Catalunya en el primer gran temporal de tardor.

"Ens consta que el cos de Bombers d'Agramunt va estar advertint, fins i tot per megafonia aquella mateixa nit, la població, i que va estar fent fins i tot avisos puntuals en zones inundables per prevenir del risc per la possibilitat que es produïssin afectacions per riuades", va indicar Jané.

Per la seva banda, Josep Esteve, membre del consell d'administració de la residència juntament amb l'alcalde del consistori, Bernat Solé, van lamentar que no se'ls donés cap avís de la crescuda del riu, ja que l'únic comunicat que va rebre l'ajuntament va ser a les 11 de la nit i alertava només de pluges intenses a la zona. Esteve va llegir un comunicat donant en primer lloc el seu "suport i acompanyament a les famílies de les víctimes, així com als veïns del poble" que han patit les devastadores conseqüències de la crescuda del riu Sió".

Va assenyalar també que, de les cinc persones rescatades, 4 van ser donades d'alta dimarts mateix, mentre que la cinquena va rebre l'alta ahir al migdia.