El president del grup de la CUP, Antonio Baños, i el de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, van reafirmar ahir després de reunir-se amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que aquestes formacions no donaran suport a la investidura d'Artur Mas.

Baños, que es va reunir acompanyat de la sallentina Anna Gabriel durant més d'una hora amb Forcadell en el marc de la ronda de consultes que la presidenta del Parlament fa amb els partits de cara al debat d'investidura, va explicar que la CUP no va proposar "cap altre nom de candidat a la presidència".

"No hem plantejat cap altre nom -va afegir-, però sí que hem parlat de les moltes opcions que són viables, que són damunt la taula, i que podrien resoldre" el problema que implica no disposar ara mateix d'un nom que tingui el suport necessari per ser investit President de la Generalitat. De la posició concreta que adoptarà la CUP en el debat d'investidura si el candidat és Artur Mas, és a dir, si serà un vot en contra o una abstenció, Baños es va limitar a recordar el compromís de "no votar Artur Mas com a President de la Generalitat", però va afegir que "ara mateix, per aritmètica parlamentària, és irrellevant tant una cosa com l'altra".

"Nosaltres no votarem 'sí' i el problema el continuarem tenint", però va puntualitzar, "insistim que hi ha altres solucions", que passen per proposar "noms de consens que puguin donar la sensació que hem passat una pantalla i que ja no tenim noms del passat per començar un projecte entusiàstic però imprescindible". Segons Baños, "no es tracta que guanyin els uns i no els altres, sinó de fer més sòlid el marc de la presidència". Quant al clima en el qual es va desenvolupar la trobada, va indicar que amb Forcadell la conversa és "molt cordial" perquè "no té la formalitat que podria tenir potser amb d'altres presidents". No va concretar "les alternatives que hi ha a sobre la taula", però sí que va apuntar: "entre votar Mas i fer descarrilar el procés hi ha un espai polític molt ampli en què hi ha solucions favorables per a tots i, el que és més important, favorables a la construcció de la república, i és en aquest espai en el qual estem treballant".

Crítica a C's, PP i PSC

El líder de Sí que es Pot, Lluís Rabell, va reiterar ahir davant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s'oposaran a investir Artur Mas com a president i no donaran suport a la resolució independentista de JxSí i CUP, encara que va criticar l'estratègia de PSC, C's i PPC d'acudir al Tribunal Constitucional. Després de sortir de la reunió amb Forcadell, Rabell va afirmar que Sí que es Pot entén que el grup majoritari, Junts pel Sí, ha de proposar candidat a la presidència, que en aquest cas és Artur Mas. No obstant això, va reiterar que el seu grup votarà en contra de la seva investidura.

Junts pel Sí manté que Mas és el seu candidat

El president del grup de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, va afirmar ahir que a la seva formació "hi ha unanimitat en considerar que Artur Mas ha de ser el President de la Generalitat", per la qual cosa no considera la possibilitat suggerida per la CUP i per Sí que es Pot de proposar altres noms.

Turull va remarcar que "som en un moment absolutament transcendental" per al futur polític de Catalunya, per la qual cosa la presidència de la Generalitat ha de recaure en la persona que millor pugui traduir els desitjos expressats pels catalans el 27-S.

No va comentar, en aquest sentit, les afirmacions que van fer ahir Rabell i Baños, que no pensen votar Mas com a President, i que s'haurien de negociar noms alternatius. "El nostre treball ara mateix -va destacar Turull- és intentar arribar a un acord amb la CUP i, per aquest motiu, estem dialogant i intentant aconseguir aquest acord que permeti al nostre candidat, Artur Mas, ser el President".

Després d'assenyalar que JxSí espera arribar a "un bon acord per a tots", Turull va declinar pronunciar-se sobre les converses que mantenen amb la CUP respecte de "qui" ha de ser president de la Generalitat, ja que va considerar que el lloc adequat per tractar aquesta qüestió "no és davant dels mitjans de comunicació".