El Tribunal Constitucional decidirà demà si accepta les mesures cautelars sol·licitades per Ciutadans i el PPC contra el debat en ple de la moció sobiranista presentada per Junts pel Sí (JxS) i la CUP al Parlament català, després del recurs presentat per aquests dos partits i pel PSC.

Inés Arrimadas (Ciutadans), Miquel Iceta (PSC) i Xavier García-Albiol (PPC) han presentat avui tres recursos d'empara per evitar que el Parlament voti la proposta independentista, en els quals sol·liciten que es declari la nul·litat dels acords de la Mesa de la Cambra que va acceptar la tramitació parlamentària d'aquesta moció.

A més d'aquesta nul·litat i mentre resol sobre aquesta, C's i el PPC han reclamat que el TC adopti mesures cautelars, sobre les quals es pronunciarà demà mateix el ple del Constitucional, a la vegada que decidirà si admet o no a tràmit els escrits, segons ha informat aquesta institució.

Si s'acceptés les mesures cautelars, portarien de facto a la suspensió del ple mentre el tribunal resol els recursos.

Això no obstant, fonts del Constitucional han explicat a Efe que, en casos d'empara, dels quals és molt poc habitual que s'ocupi el ple, el TC només suspèn cautelarment quan es tracta d'exemples molt específics, com sentències sobre desnonaments o persones a la presó per una condemna breu.

En casos com aquests, el TC pren una mesura provisional mentre resol, però en altres, com aquests recursos, en realitat la decisió sobre la suspensió provisional podria ser ja una resolució sobre el fons de l'assumpte.

Els recursos tenen com a objectiu l'acord de la Mesa del Parlament de Catalunya del passat 27 d'octubre, per la qual cosa s'admet a tràmit la proposta secessionista, i l'acord del mateix òrgan parlamentari, d'ahir, per la qual cosa es desestima la sol·licitud de reconsideració formulada pels grups parlamentaris de Ciutadans i del PSC, al qual es van adherir els diputats del PPC, encara no constituït com a grup.

Argumenten que s'està vulnerant l'article 23 de la Constitució, que té "particular rellevància" quan la petició d'empara es dedueix per representants parlamentaris en defensa de l'exercici de les seves funcions, perquè en aquest cas resulta també afectat el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants.

Veuen també que s'estan conculcant altres articles constitucionals, com 1.2, 2, 9.1 i 168, i diversos preceptes de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la llei del Tribunal Constitucional, entre d'altres.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha assegurat als periodistes que la moció "desafia absolutament l'ordre democràtic d'aquest país" perquè insta el Govern català -encara no constituït després de les eleccions del 27S- a desobeir als tribunals i la legislació democràtica.

Arrimadas s'ha alegrat que les tres forces que defensen que Catalunya ha de seguir sent part d'Espanya i part de la UE realitzin aquesta acció conjuntament. "Avui hem estat a l'altura", ha asseverat, i ha confiat que aquesta sigui la primera de moltes accions conjuntes en contra de la deriva secessionista.

El líder del PPC, Xavier García-Albiol, ha assenyalat que el d'avui és un dia "trist" per a Catalunya perquè les tres forces han hagut d'anar al TC a defensar-se "d'un acte de tirania com és el de pretendre iniciar el procés de ruptura de Catalunya amb la resta d'Espanya", encara que s 'ha felicitat per comptar amb el suport del PSC i Ciutadans, en el que ha considerat un "acte de simbolisme que passarà a la història".

"No és l'inici d'un procés de sobirania, sinó de tirania inadmissible", ha recalcat García-Albiol, per a qui aquesta deriva suposa "pobresa i misèria" per als catalans i trencar un sentiment comú que és el que segons el seu parer, tenen la majoria de catalans: "Que Catalunya és la nostra terra i Espanya, el nostre país".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha subratllat que el Govern els "tindrà al seu costat" per impedir el que, segons el seu parer, és un intent de "trepitjar drets i llibertats" dels catalans.

Iceta ha argumentat la presentació d'aquests recursos en la gravetat de la situació, tant pel contingut com pel procediment que s'està utilitzant per part de JxS i la CUP per forçar el debat de la seva proposta.

Aquesta iniciativa coordinada, la primera de calat de les forces contràries a la independència, arriba després que la Mesa del Parlament donés llum verda ahir a la tramitació de la resolució per declarar l'inici del procés cap a la independència.

Després d'escoltar els portaveus dels grups parlamentaris, la Mesa va desestimar les sol·licituds de C's, PSC i PP perquè es reconsiderés l'admissió a tràmit d'aquesta resolució.