El Tribunal Constitucional decidirà avui si accepta les mesures cautelars sol·licitades per Ciutadans i el PPC contra el debat en ple de la moció sobiranista presentada per Junts pel Sí (JxS) i la CUP al Parlament català, després del recurs presentat per aquests dos partits i pel PSC.

Inés Arrimadas de Ciutadans, Miquel Iceta del PSC i Xavier García-Albiol del PPC van presentar ahir tres recursos d'empara diferenciants, un cada partit, per evitar que el Parlament voti la proposta independentista, en els quals sol·liciten que es declari la nul·litat dels acords de la Mesa de la Cambra que va acceptar la tramitació parlamentària de la moció.

A més d'aquesta nul·litat i mentre resol sobre aquesta, C's i el PPC reclamen que el TC adopti mesures cautelars, sobre les quals es pronunciarà avui mateix el ple del Constitucional, a la vegada que decidirà si admet o no a tràmit els escrits, segons va informar aquesta institució.

Si s'acceptessin les mesures cautelars, portarien de facto a la suspensió del ple mentre el tribunal resol els recursos. Això no obstant, fonts del Constitucional van explicar que, en casos d'empara, dels quals és molt poc habitual que se n'ocupi el ple, el TC només suspèn cautelarment quan es tracta d'exemples molt específics, com sentències sobre desnonaments o persones a la presó per una condemna breu. En casos com aquests, el TC pren una mesura provisional mentre resol, però en altres, com aquests recursos, en realitat la decisió de la suspensió provisional podria ser ja una resolució sobre el fons de l'assumpte.

Els recursos tenen com a objectiu l'acord de la Mesa del Parlament de Catalunya del 27 d'octubre, per la qual cosa s'admet a tràmit la proposta sobiranista, i l'acord del mateix òrgan parlamentari, de dimecres, pel qual es desestima la sol·licitud de reconsideració formulada pels grups parlamentaris de C's i del PSC, al qual es van adherir els diputats del PPC, encara no constituït com a grup.

Argumenten que s'està vulnerant l'article 23 de la Constitució, que té "particular rellevància" quan la petició d'empara es dedueix per representants parlamentaris en defensa de l'exercici de les seves funcions, perquè en aquest cas resulta afectat el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants.

Veuen també que s'estan conculcant altres articles constitucionals i diversos preceptes de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la llei del Tribunal Constitucional, entre d'altres.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar que la moció "desafia absolutament l'ordre democràtic d'aquest país" perquè insta el Govern català -encara no constituït després de les eleccions del 27S- a desobeir els tribunals i la legislació democràtica.

El líder del PPC, Xavier García-Albiol, va assenyalar que és un dia "trist" per a Catalunya perquè tres forces han hagut d'anar al TC a defensar-se "d'un acte de tirania com és el de pretendre iniciar el procés de ruptura de Catalunya amb la resta d'Espanya", encara que es va felicitar per tenir el suport del PSC i C's, en el que va considerar un "acte de simbolisme que passarà a la història".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va remarcar que el Govern espanyol els "tindrà al seu costat" per impedir el que considera com un intent de "trepitjar drets i llibertats" dels catalans.