L'exvicepresident del govern Alfonso Guerra va dir ahir que la "rebel·lió contra la llei" o "cop d'estat civil" que han emprès alguns dirigents polítics de Catalunya no és una cosa "nova" i que espera que "ara surti igual" que quan hi va haver un altre intent el 1934 i la República "va contestar molt bé".

Guerra es va referir al procés independentista en un acte a Madrid per presentar un portal que recull totes les publicacions literàries de l'exili de l'arxiu de la Fundació Pablo Iglesias. Després de dir que els dirigents de Junts pel Sí i la CUP estan "actuant en contra de la legalitat i d'aquells als quals representen, que són la majoria de la població", el veterà socialista va recordar que es tracta d'una cosa que "no és nova" en la història d'Espanya i que "en l'època de la República ja es va intentar", en referència amb els coneguts com a "fets del sis d'octubre".

Va ser el 6 d'octubre del 1934 quan va tenir lloc a Barcelona la proclamació de l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola per part del llavors President de la Generalitat, Lluís Companys.

Preguntat també per la decisió de l'excap de l'estat Major de la Defensa José Julio Rodríguez de concórrer a les eleccions generals amb Podem per Saragossa, va respondre que "això només ho pot contestar ell, perquè s'ho ha de fer mirar".

No és el primer cop que Alfonso Guerra opina sobre el procés sobiranista català. En diverses ocasions el dirigent socialista ha manifestat la seva oposició a la independència de Catalunya i ha defensat la suspensió de l'autonomia.