L'actual bisbe de la diòcesi de Calahorra i La Calzada-Logronyo, Juan José Omella, serà el substitut de l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, segons fonts governamentals.

Sistach, que ha estat un dels participants, convidat pel papa Francesc, en el Sínode de la Família, serà rellevat "de forma imminent", segurament en els pròxims dies, després que fa tres anys ja va fer els 75 anys, l'edat reglamentària de jubilació.

El nomenament d'Omella ha causat sorpresa i neguit en alguns sectors de l'Església catalana i en alguns ordes religiosos, que havien proposat al papa Francesc que el substitut de Sistach fos el seu bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull, i si no fos possible, l'actual arquebisbe d'Urgell, Joan Enric Vives. Precisament, aquest nomenament farà que no hi hagi canvis a la Seu d'Urgell i Vives continuarà sent copríncep d'Andorra.

No obstant això, els sectors catalanistes han valorat que Omella, que parla català, és un bisbe dialogant i considerat de tarannà progressista, pròxim al papa Francesc, i que ha fet bona gestió a totes les diòcesis on ha estat.

"És un bon pastor, obert, social, equilibrat i ponderat, que entén molt bé la idiosincràsia de Catalunya, entén el problema català i no és anticatalà. És l'home en el qual el papa Francesc confia per renovar l'Església a Espanya", segons fonts religioses.

Omella, que durant un any va treballar com a missioner al Zaire, va néixer a Cretes (Terol), situat a la zona del Matarranya, a la Franja de Ponent, i on també es parla català, el 21 d'abril del 1946.