Regió 7

El PP guanyaria les eleccions del 20 de desembre i es distancia del PSOE

La darrera enquesta del CIS assenyala que Ciutadans es consolida i Podem va perdent força

06.11.2015 | 07:29

El PP obtindria el 29,1 % dels vots si avui se celebressin eleccions i augmenta la seva distància sobre el PSOE a 3,8 punts, tot i que els socialistes incrementen la seva estimació de vot fins al 25,3 %, mentre que Ciutadans se situa ja com a tercera força política, davant de Podem.
Són dades que es desprenen de la darrera enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes d'octubre.
Segons els resultats de l'enquesta, que s'han donat a conèixer quan només falta un mes i mig per a les eleccions del 20 de desembre, el partit d'Albert Rivera obtindria el 14,7 % ??-3,6 punts més que al CIS del mes de juliol-, mentre que Podem cau 4,9 punts i passa del 15,7 al 10,8 %.
L'enquesta va ser elaborada entre l'1 i el 12 d'octubre, pocs dies després de les eleccions catalanes però abans de la ronda de contactes oberta pel president del govern, Mariano Rajoy, amb les forces polítiques davant el desafiament independentista.
El PP seguiria sent la primera força política, que pujaria nou dècimes respecte al CIS del juliol (l'últim amb intenció de vot), mentre el PSOE també incrementa la seva estimació de vot en quatre dècimes.
No obstant això, com ha estat habitual en les últimes enquestes, els socialistes superen en més d'un punt el PP en vot directe ?-sense la interpretació demoscòpica del CIS-, ja que el sondeig d'octubre atorga al PSOE el 16,6 % enfront al 15 % dels populars.
Tots dos partits baixen respecte al mes de juliol en el càlcul del vot directe. Podem també és arrossegat per aquesta tendència i només el 8,8 % dels ciutadans confessen que votaran el partit d'Iglesias, enfront del 12,6 de l'enquesta anterior.
Just el contrari del que succeeix a Ciutadans, que passa del 7,7 % de vot directe el juliol a l'11,0 l'octubre. Continuant amb l'estimació de vot, IU segueix el seu camí ascendent, puja un punt i es quedaria amb el 4,7 % si avui se celebressin eleccions generals, i UPyD perdria una mica de suport i es quedaria en l'1,2 %.
Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) -sense Unió- baixaria quatre dècimes fins al 2,9 %, mentre que el partit de Josep Antoni Duran i Lleida es queda, segons el CIS, amb un testimonial 0,1 %.
Un altre dels partits independentistes catalans, ERC, pràcticament repetiria els seus resultats de juliol amb el 2,2 %; de la mateixa manera que Amaiur, que puja una dècima fins a l'1,2.
Per contra, el PNB sí que patiria un retrocés en passar de l'1,3 al 0,7 % i el superaria Compromís-Equo, que suma dues dècimes fins a l'1,4. El BNG baixa tres dècimes fins al 0,5 % i Coalició Canària puja dues fins al 0,6 %.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Jornada històrica dels castellers de Vallls

La Vella de Valls fa la millor actuació castellera de tots els temps per Santa Úrsula

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

L'edat mitjana al primer matrimoni s'ha endarrerit tres anys des del 2005 i se situa en 34,7 i...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema