El nombre de refugiats que creuen el Mediterrani i arriben a les costes europees el 2015 pot arribar a superar el milió de persones, segons l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). "El nou pla hivernal d'Acnur preveu que podria haver-hi fins a 5.000 arribades per dia des de Turquia entre el novembre del 2015 i febrer del 2016", va explicar l'entitat en un comunicat en el qual sol·licita una nova partida pressupostària per poder afrontar l'hivern.

En total, segons Acnur, més de 744.000 refugiats i immigrants han travessat enguany el Mediterrani, de manera que si s'hi sumen els 300.000 extres calculats per als dos últims mesos del 2015, la xifra total superaria el milió de persones. Segons les últimes dades, tot i l'empitjorament del temps i de la perillositat de creuar el mar en embarcacions precàries, l'octubre 218.000 persones van travessar el Mediterrani fugint de conflictes, persecució i misèria, i van arribar a les costes europees, i el setembre ho van fer 172.000.

De les gairebé 750.000 persones que han fet la travessia aquest any, el 65% són homes, el 20% nens i el 14% dones. Així mateix, al- menys 3.440 persones van perdre la vida durant el viatge. La guàrdia costanera grega va recuperar de matinada el cos sense vida d'un nen davant l'illa de Kos, al mar Egeu, després del naufragi d'una embarcació amb una quinzena de refugiats que havien sortit des de la costa turca. Els guardacostes van poder rescatar al mar 10 refugiats, mentre quatre persones més havien aconseguit arribar pels seus propis mitjans a la costa.