El TC autoritza el ple de la moció sobiranista

Els magistrats aproven per unanimitat que el Parlament català faci la sessió per tirar endavant la resolució rupturista

06.11.2015 | 07:48
El Constitucional va rebutjar les propostes de suspensió del ple català

El ple del Tribunal Constitucional -TC- va acordar per unanimitat desestimar les peticions de C's i PPC de suspendre cautelarment els acords de la Mesa del Parlament i, per tant, no va impedir el ple on es debatrà la proposta de ruptura de Junts pel Sí i la CUP.

Va ser una decisió a partir dels debats del matí -en què van aprovar per unanimitat també admetre els recursos de C's, PSC i PPC- i durant el migdia, en què els magistrats van mantenir contactes per esmolar les diferències en la interpretació de la llei i accelerar la redacció de la providència.

Els magistrats van recordar a C's i PPC que el Parlament és la "seu natural del debat polític" i que no es pot prohibir un debat abans que es produeixi. També van advertir al Parlament que independentment de les resolucions que aprovi, el TC exercirà les seves funcions "amb prudència i determinació".

Així, el Tribunal permet que el Parlament debati la declaració -com ja avançaven fonts d'aquesta institució- a l'espera del recurs d'inconstitucionalitat que el govern espanyol presentarà tan bon punt s'aprovi a la cambra catalana, que implicarà la suspensió automàtica de l'acord si és acceptat. Els magistrats es van reunir a partir de les cinc de la tarda per redactar la providència, on van argumentar els motius pels quals desestimen les peticions de C's i PPC, que reclamaven la suspensió cautelar i sense escoltar les parts dels acords de la Mesa del Parlament per impedir que la declaració s'abordi al ple del Parlament que tindrà lloc previsiblement dilluns.

En dos escrits que va fer públics quan faltaven vint minuts per a les set, el ple del TC assegurava que si bé la llei permet suspendre cautelarment l'execució de qualsevol acte objecte d'un recurs d'empara, considerava que "el Parlament és la seu natural del debat polític" i que "l'eventual resultat del debat parlamentari no ha de condicionar anticipadament la mateixa viabilitat del debat".

"El PP i C's van més enllà"

Segons els magistrats, les mesures que demanaven C's i PPC anaven més enllà del que ha de ser un recurs d'empara perquè buscaven "un control de constitucionalitat sobre una resolució que no s'ha adoptat i de la qual se'n desconeix el contingut".

Segons el TC, la suspensió del debat "comportaria la declaració de nul·litat de tots aquells actes, inclosos els de tràmit, que haguessin resultat lesius dels drets fonamentals dels demandants d'empara". Els magistrats afirmen que són conscients del "risc" que el Parlament aprovi la resolució de ruptura, "però això no ha de portar a distorsionar el moment assignat per l'Ordenament constitucional a cada institució per exercir les seves competències".

Ara per ara, afegeixen, "és a la pròpia cambra autonòmica a qui correspon vetllar perquè la seva actuació es desenvolupi en el marc de la Constitució". "Són les assemblees parlamentàries, en la seva condició de poders constituïts, les que, en primer lloc, han de vetllar perquè les seves decisions s'acomodin en tot moment a la Constitució", afirmen. Per últim, però, el TC adverteix que "el contingut de les disposicions, resolucions o actes emanats d'un poder públic, qualsevol que sigui, no redueix la integritat de les competències que la Constitució encomana a aquest Tribunal Constitucional, que exercirà quan procedeixi, amb prudència i determinació".

Estructures d'Estat suspeses

El TC també va acordar, per unanimitat, mantenir la suspensió cautelar que, des del 7 de juliol, pesa sobre el decret de la Generalitat que va crear el Comissionat per a la Transició Nacional de Catalunya i la de la llei de la Hisenda catalana, suspesa el 26 de juny.

En sengles actuacions, del TC afirma que està davant qüestions "de gran relleu constitucional" que aconsellen, com va passar amb ocasió de l'anomenada "declaració sobiranista" aprovada pel Parlament el gener del 2013, ratificar la suspensió "durant el temps indispensable per a la resolució de la impugnació interposada".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema