El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat no admetre a tràmit la nova querella per rebel·lió i sedició que Manos Limpias va presentar contra el President de la Generalitat, Artur Mas, en descartar que estigui encoratjant un "aixecament violent i públic" a Catalunya.

En un acte, la sala civil i penal del TSJC rebutja obrir un nou procés penal contra Mas d'acord amb la querella de Manos Limpias, paral·lela a la causa que el President de la Generalitat té oberta per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en convocar la consulta independentista del 9-N.

El TSJC arxiva la querella, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, en no veure indicis que el President català hagi incorregut en delictes de sedició o rebel·lió i adverteix Manos Limpias que "la via penal és l'última ràtio a través de la qual realitzar determinades reclamacions, conseqüència del principi d'intervenció mínima que conforma la jurisdicció penal".

En la querella, Manos Limpias acusava Mas d'aquests dos delictes, en entendre que amb el procés sobiranista generava a Catalunya "un ambient prebèl·lic" que podria desencadenar "greus aldarulls i, en el pitjor dels casos, en una guerra civil", amb el propòsit de "desmembrar" l'Estat espanyol.

Segons recorda el TSJC en el seu acte, els delictes de rebel·lió i sedició que Manos Limpias atribueix a Mas es dirigeixen contra la Constitució i l'ordre públic i, mentre el primer requereixi l'existència d'"un aixecament violent i públic", el segon exigeix que aquest sigui "tumultuari, caòtic, anàrquic, inorgànic i a borbolls".

Segons l'opinió de l'alt tribunal català, a part que la querella de Manos Limpias "ve redactada en termes futuribles", actualment "no es donen de cap manera cap dels elements dels tipus penals referits", per la qual cosa no està justificat obrir una altra causa contra Mas per aquests dos nous delictes.

Manos Limpias proposava que la nova querella per sedició i rebel·lió s'acumulés a la investigació que el TSJC ja té oberta contra Mas, però la sala descarta aquesta pretensió en considerar que els fets denunciats són nous "sense cap interrelació" amb la causa ja oberta, que se centra en la convocatòria de la consulta del 9-N.