El nou arquebisbe de Barcelona, fins ara bisbe de Calahorra i La Calzada-Logronyo, Juan José Omella, va afirmar que arribarà al seu nou destí amb "la mà estesa", amb "una actitud de pastor" i, primer, amb "l'actitud d'obrir bé els ulls, de conèixer i d'escoltar".

A tot això, el nou prelat va admetre "certa por" perquè passa a treballar en una diòcesi molt gran i pugui haver-hi "certa falta de proximitat", pel que va ironitzar que aquests dies es recorda de l'actor aragonès Paco Martínez Soria, que deia que "la ciutat no és per a mi". Omella va explicar ahir que, després de veure, conèixer i escoltar, "ja anirem veient el que l'Església de Catalunya ha anat fent al llarg d'aquests anys i el que puc impulsar jo també des del que sé i puc fer". Omella va recordar que els seus professors li deien que, quan s'arriba de capellà a un poble, "el que també val per als bisbes", el primer any s'ha de "veure, sentir i callar per impregnar-te de la cultura d'on vas" i "tant de bo també ho sàpiga fer a Catalunya i aprengui de les coses bones que tenen els catalans, que són moltes". "Vaig amb l'actitud del pastor que pasturarà l'Església, no sóc un polític que farà política. Sóc un pastor que coneixerà les seves ovelles, on hi ha pensaments de tota classe, hi ha gent gran, jove, d'un sentiment, i el que vull és estendre la mà, conèixer i escoltar", va defensar.

Relleu el 26 de desembre

Martínez Sistach, que el 26 de desembre, dia de Sant Esteve, serà rellevat en el càrrec per l'actual bisbe de Logronyo, va valorar del seu successor la seva "inquietud social". Sistach es retirarà a viure a la residència sarcerdotal Sant Josep Oriol de Barcelona i va dir que confia en el criteri del Papa.