Els grups de Junts pel Sí -JxSí- i la CUP van presentar ahir un annex al punt vuit de la seva proposta de declaració per iniciar el procés cap a la independència amb la finalitat de "blindar" drets bàsics en matèria de pobresa energètica, habitatge, sanitat i educació, entre d'altres.

L'annex, que va ser presentat en el registre del Parlament de Catalunya, serà votat conjuntament amb la resta del text de la resolució que Junts pel Sí i la CUP van pactar la setmana passada en el qual s'aposta per la "desconnexió" de Catalunya de l'Estat espanyol i en la qual també s'afirma que les resolucions aprovades per les institucions catalanes no quedaran supeditades a les resolucions que dictamini el Tribunal Constitucional (TC).

Entre els drets fonamentals que queden inclosos en l'annex registrat ahir al Parlament figuren el que els ciutadans catalans puguin disposar de mesures que garanteixin l'accés als subministraments energètics bàsics -pobresa energètica-, però també en matèria d'habitatge, sanitat, educació, llibertats públiques i administracions locals.

El text de l'annex es refereix, també, a qüestions com per exemple garantir els drets a les persones refugiades polítiques procedents d'altres països, i també a l'avortament, un aspecte sobre el qual es remet al compliment que estipula la Llei d'Igualtat Efectiva de Dones i Homes -Llei 17/2015 de 21 de juliol.

Segons va indicar ahir el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, "hem presentat un annex que desenvolupa el punt 8 de la proposta de declaració que ja vam presentar per fer front a les decisions de l'Estat que afectin drets de les persones". "Expressem el compromís de blindar aquests drets i que el futur Govern pugui realitzar actuacions a fi que no es vegin afectats", va assenyalar, cosa que va "des de la pobresa energètica, a l'assistència sanitària" universal, passant "pel model educatiu", entre altres coses.

Segons va assegurar ahir al matí el president del grup de Junts pel Sí, majoritari a la Cambra, "aquest document és la prova evident que la independència va d'això, de garantir els drets de les persones, que la gent pugui viure millor, i ja que això ho compartim, ho hem subs-crit".

Per part de la CUP, el president del seu grup parlamentari, Antonio Baños, va assenyalar que dilluns que ve en el ple del Parlament de Catalunya que s'ha convocat per debatre la resolució es podran "blindar" diferents drets fonamentals "que afecten les persones" amb l'objectiu que "l'Estat espanyol no es dediqui a torpedejar-los".

La votació de la resolució independentista no serà secreta, tal com fa dies que el PP alertava que podia passar.

Junts pel Sí descarta aquesta opció perquè "l'independentisme dóna la cara", segons paraules del diputat republicà Pere Ara-gonès.