La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir ahir que l'Executiu recorrerà al TC la moció secessionista si dilluns s'aprova al Parlament, i "en aquest mateix minut" demanarà la seva suspensió, de manera que ningú no podrà executar cap actuació en compliment d'aquesta iniciativa.

Sáenz de Santamaría, en roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, va deixar clar que si el TC accepta el recurs i suspèn la moció, ni la Generalitat catalana, ni cap institució pública, pot realitzar cap actuació contrària a la suspensió.

I que, si la fan, el govern o qui pugui impugnar aquesta actuació, podran dur a terme les decisions que estimin oportunes "amb proporcionalitat i prudència". Segons el seu parer, la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, és tant jurídicament com políticament la primera persona que "sense cap mena de dubte" ha de sentir-se al·ludida per l'avís del Tribunal Constitucional que la Cambra autonòmica ha de vetllar pel compliment de la Constitució.

En aquest sentit, va precisar que el TC recull alguna cosa insòlita en el seu acte de dijous, que és "una advertència", en fer notar que el Parlament català té l'obligació de vetllar pel respecte a la Constitució en el debat de la proposta sobiranista.

Si no ho fa, llavors el TC podrà prendre les decisions que estimi oportunes, ha sintetitzat respecte a la decisió de l'Alt Tribunal de permetre que se celebri el ple amb l'argument que "és a la mateixa Cambra autonòmica a qui correspon vetllar perquè la seva actuació es desenvolupi en el marc de la Constitució". En tot cas, i si s'aprova la resolució sobiranista en els termes actuals o similars, el govern recorrerà al TC de manera immediata, previ informe del Consell d'Estat, instarà la suspensió de la moció i ningú no podrà "executar cap actuació en compliment d'aquesta declaració", va confirmar Sáenz de Santamaría.

"La immediatesa del govern serà absoluta", va prometre. "I que ningú tingui cap dubte que aquesta declaració no produirà cap dels seus efectes", va dir. Va indicar que Espanya és un Estat de dret i una democràcia consolidada, i per tant no permetrà que "qualsevol ciutadà, i encara menys un govern, se salti la llei". "A Espanya funciona l'Estat de dret, els seus mecanismes funcionen i hi ha un govern disposat a usar-lo", va dir, abans d'insistir: "aquest govern usarà els instruments que calguin perquè es vetlli pel compliment de la llei, la unitat d'Espanya, la sobirania i la igualtat dels espanyols".

La vicepresidenta va destacar que el govern se sent "acompanyat" per un conjunt de forces polítiques, partits nacionals i institucions socials que avalen l'estratègia del compliment de la llei i el respecte a la legalitat i la unitat.

"Cada actuació que pretenguin dur a terme al marge de la Constitució i les lleis tindrà una resposta per part del govern i de l'Estat, perquè aquest tema és un assumpte d'Estat", va afegir.

També va explicar que si finalment el TC la declara nul·la, serà "com si no hagués existit", tal com va ocórrer amb la declaració sobiranista aprovada pel Parlament català el gener del 2013, i no podrà desplegar cap dels seus efectes.

Si alguna institució intentés dur-los a terme -ha alertat la vicepresidenta- existeixen mecanismes "variats i amplis", l'aplicació dels quals dependrà de com i quan es produeixi l'incompliment del TC i atenent sempre criteris de "determinació, fermesa, prudència i proporcionalitat".