El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va advertir davant de militants del seu partit que els independentistes catalans "estan jugant amb Espanya" i va advertir que aplicarien la llei fermesa.

A més, va demanar una majoria forta per al seu partit perquè no hi hagi un parlament en el qual les forces de l'oposició se sumin i "impedeixin governar" al partit que guanyi les eleccions. Rajoy va clausurar a Lorca el congrés de Noves Generacions del PP de Múrcia. Davant els militants i dirigents del PP murcià, Rajoy va reiterar el missatge que el PP és un partit "seriós" que dóna estabilitat enfront dels socialistes i els partits emergents, com Ciutadans i Podemos.

A falta d'un dia que el Parlament català debati la moció dels partits sobiranistes que aposta per iniciar el procés de ruptura amb Espanya, el cap de l'executiu va tornar a insistir que la llei està de part dels "demòcrates" i que l'estat compta amb tots els recursos necessaris per frenar el "xantatge" independentista. Els secessionistes "no trencaran res" ni aconseguiran "ni un dels seus objectius", va assegurar Rajoy, que va demanar, tot i que també ho va garantir, "tranquil·litat", a més de tornar a prometre que la resposta al "repte" que es planteja es farà "amb temprança i amb determinació, amb fermesa però també amb proporcionalitat". "S'està jugant amb alguna cosa molt important i que ens importa a tots molt, amb el nostre país, s'està jugant amb Espanya, no ho acceptarem", va dir.