Els presidents de la Xina i Taiwan, Xi Jinping i Ma Ying-jeou, van escriure una pàgina en la història dels dos territoris amb la primera reunió d'aquest nivell en 66 anys, després del final de la guerra civil xinesa el 1949. La reunió, a l'escenari neutral d'un hotel de luxe de Singapur, va tenir com a principals resultats promeses de desenvolupament de les relacions si no hi ha una declaració d'independència a Taiwan, dins del respecte a l'anomenat "consens de 1992".

Aquesta fórmula ambigua, que permet a ambdues parts dir que pertanyen a la Xina i, alhora, reservar-se el dret a definir la relació a la seva manera, "ha fet possible el diàleg i ha aconseguit fruits notables", va assegurar el taiwanès Ying-jeou en una roda de premsa posterior. La reunió s'havia estat preparant durant 2 anys, fins que es va anunciar per sorpresa a la mitjanit de dimarts passat. Va transcórrer en una coreografia acuradament planificada, en un ambient molt cordial i amb els dos líders dirigint-se com a "senyor" a fi d'evitar l'ús de la paraula "president" i les seves implicacions legals.

Les paraules de Jinping abans de la reunió a porta tancada es van centrar en l'herència comuna (presentant-se a banda i banda com a "germans"), el respecte al consens de 1992 i el rebuig a la independència taiwanesa. "Avui fem una passa històrica", va assegurar, el president xinès, que va al·ludir en diverses ocasions a la transcendència d'aquesta cimera i va dir que "som responsables davant la història i hem de prendre decisions sàvies".

Ying-jeou va presentar cinc punts per consolidar el desenvolupament pacífic de les relacions i va col·locar com a número 1 el consens del 92 i el rebuig a la independència formal, que van constituir els principals punts en comú d'aquesta cimera.

La reunió arriba dos mesos abans de les eleccions presidencials i legislatives a Taiwan, en què la líder de l'independentista Partit Democràtic Progressista (PDP), Tsai Ing-wen, és la gran favorita per succeir Ying-jeou.

Després de la reunió hi va haver breus rodes de premsa per separat: Ying-jeou va parlar a mig miler d'informadors. De Pequín va comparèixer el responsable de l'Oficina d'Afers de Taiwan, Zhang Zhijun.

El president taiwanès va explicar que havia buscat el suport xinès a l'ingrés de l'illa en acords comercials regionals i l'eliminació de pressions diplomàtiques de Pequín contra la participació internacional de Taiwan. Jinping, segons Ying-jeou, va respondre de forma positiva les peticions de participació internacional i ingrés al Banc Asiàtic d'Inversió en Infraestructures (BAII) si Taipei no avança cap a l'independentisme. El president taiwanès també va demanar la retirada dels prop de 1.500 míssils xinesos que apunten a l'illa. La Xina manté en vigor una llei que no descarta l'ús de la força si Taiwan declara la independència.

Per part de Pequín, Zhijun va assenyalar que la Xina va oferir una postura pragmàtica sobre molts aspectes, especialment una major presència internacional de Taiwan, si no hi ha una deriva independentista a l'illa i "si es manté el consens de 1992". Sota aquesta premissa, va recalcar, "es pot parlar de tot de forma pragmàtica".

La trobada i intervencions dels presidents i les rodes de premsa posteriors van ser cordials. Tots dos van semblar llançar advertències cap a l'independentisme taiwanès i el PDP, que ha vist amb gran recel l'acostament a la Xina.