El diputat de la CUP Albert Botran ha avisat aquest dilluns el president català en funcions, Artur Mas, que el procés independentista "no s'encalla en funció de la presidència" i que "tirarà endavant hi hagi qui hi hagi al front" del Govern.

Així ho ha assegurat en roda de premsa després del discurs de Mas durant la primera sessió d'investidura al Parlament, en la qual el candidat a la reelecció ha advertit, en un missatge vetllat a la CUP, que el procés català quedarà "encallat" almenys "durant un temps" si no s'investeix president i, per tant, no es constitueix govern. Botran ha afirmat que "el procés no s'encalla en la qüestió de la presidència, hi poden haver altres persones a la presidència de la Generalitat".

El diputat cupaire, que ha deixat clar que no avançaria la posició del seu partit en la votació d'aquest dimarts, ha considerat que el discurs de Mas ha anat "ben apuntat en la qüestió de superar l'autonomisme, insuficient en l'autocrítica a les retallades, encara que el contingut social respon a noves direccions que agafa el país, i amb una absència injustificada de crítica i autocrítica per la corrupció".

Així, ha suggerit que el discurs de Mas ha tingut "elements positius de reconeixement de les lluites" socials i un "cert propòsit d'esmena de les polítiques d'austeritat", encara que ha matisat que aquesta actitud ha estat "insuficient".

Preguntat sobre si aquesta actitud de Mas en el seu discurs obre alguna possibilitat a la CUP per replantejar la seva posició en la investidura, el diputat ha assegurat que la CUP "no atribueix aquest propòsit d'esmena a un moviment per guanyar suports ni obrir esquerdes, sinó a una nova correlació de forces al país" i al programa de Junts pel Sí.

Atacs a Mas

El portaveu parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, en canvi, ha lamentat el to "cínic i farisaic" que, segons ell, ha caracteritzar el discurs de Mas.

Per Coscubiela, Mas "comença a parlar com a expresident", ja que planteja les polítiques socials necessàries per revertir la situació actual dels catalans que estan en risc d'exclusió social, quan durant els darrers cinc anys ha estat aplicant les polítiques "contràries". "Proposa tot el que cal fer i que ell no ha fet durant els últims anys".

El programa de govern de Mas "neix mort", perquè el candidat a la presidència "no té autoritat moral" per defensar-lo. "Tenim la impressió que s'ha dirigit a la ciutadania com si els catalans estiguéssim en un estat d'amnèsia col·lectiva provocat per ell", ha opinat. "El llistat de fariseisme d'avui és tan llarg que podria donar diverses voltes al Parlament", ha insistit Coscubiela. "Mas ens diu que farà tot allò que no ha fet durant molt de temps, i tot allò contra el que ha estat votant els últims 5 anys", ha afegit.

A més, el portaveu de CSQP ha criticat que durant el discurs ni tan sols hagi fet referència als casos de presumpta corrupció que afecten la família Pujol ni al possible finançament il·legal de CDC. "No té autoritat per moltes coses, però sobretot per presentar-se coma líder d'un país i d'un partit transparent", ha recalcat.

PP i C's demanen que faci marxa enrere

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, ha demanat al president en funcions que "abandoni" no només el camí cap a la independència sinó també "l'aspiració" de revalidar la presidència. Així, Millo ha apel·lat al "sentit comú" d'alguns sectors de CDC i els ha demanat que "rectifiquin" perquè "el vaixell no vagi contra les roques".

De fet, el portaveu popular ha lamentat un discurs "decebedor" d'un candidat a president "agònic" i sobretot n'ha criticat que estigués dirigit a la CUP i "donés l'esquena" a altres catalans. A més, ha acusat Mas de "torpedinar" els ponts de diàleg i creu que amb la proposta d'investidura, Mas ha buscat "la seva pròpia salvació".

Millo, ha demanat a Mas que "renunciï" i "abandoni" no només el camí cap a la independència sinó també "l'aspiració a seguir presidint" la Generalitat.

El portaveu de Ciutadans (C's) en el Parlament, Carlos Carrizosa, al seu torn ha retret a Mas que "no faci autocrítica" com "si no hagués governat en els últims anys" i que tampoc "parli de corrupció quan el seu partit té 15 seus embargades".

No obstant això, Carrizosa ha destacat que en el discurs d'investidura de Mas "el que més ens ha xocat, és que en una hora i mitja de discurs no ha esmentat ni una sola vegada la paraula corrupció, malgrat tenir 15 seus embargades del seu partit i al tresorer a la presó, i malgrat ser el president del 3%".

Pel portaveu de C's, "el candidat Mas ha fet gala d'un discurs victimista, perquè semblava com si a Catalunya no hàgim tingut competències per governar-nos, com si CiU no hagués recolzat a governs d'Espanya i com si no fos participis de coses que ara sembla com si vinguessin de fora, per exemple en matèria energètica o laboral".

Fracàs i derrota

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha dit que el president en funcions de la Generalitat ha demostrat aquest dilluns ser un polític "fracassat i derrotat" i l'ha acusat d'estar instal·lat en la "supervivència personal" i de ser "el problema" de Catalunya.

En roda de premsa després de la sessió parlamentària, la diputada socialista ha lamentat que Mas "hagi renunciat a liderar el país i estigui en la supervivència personal". "No hem vist un president, sinó un polític fracassat i derrotat, que ha utilitzat el victimisme i un to desafiador, i en cap cas dialogant o de mà estesa. Ha volgut dirigir-se a la CUP i, per tant, els socialistes no ens hem sentit cridats i votarem demà no a la seva investidura", ha assenyalat.

Granados també ha considerat que el projecte independentista "no té credibilitat ni mandat democràtic" i ha rebutjat el projecte socioeconòmic que ha plantejat perquè, "si ja seria difícil de complir" en un context de "lleialtat i col·laboració del conjunt d'administracions", és "del tot impossible en un marc de desobediència i desconnexió".