El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dilluns la resolució de Junts pel Sí i la CUP a través de la qual la cambra catalana ha declarat "l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república". La resta de grup parlamentaris, C's, PSC, PPC i Catalunya Sí que es Pot, hi han votat en contra. La Catalunya central ha estat representada en la sessió pel solsoní David Rodríguez i els bagencs Davind Bonvehí, Maria Senserrich (tots tres de Junts pel Sí) i Anna Gabriel (de la CUP), els quals expliquen a Regió7 les seves sensacions.

David Rodríguez, alcalde de Solsona i diputat de Junts pel sí

"Gandhi, en un moment determinat, va haver d'aprovar no tenir en compte la legalitat del govern britànic i fer cas a allò que era de justícia. Nosaltres avui el que diem és que responem a la legalitat i al mandat democràtic que ha sortit de les urnes". David Rodríguez, alcade de Solsona i diputat de Junts pel Sí, sent la importància de la transgressió democràtica que està fent el Parlament de Catalunya. Rodríguez entén que la d'aquest dilluns al matí ha sigut una sessió sense massa sorpreses en els discursos de cada grup i en les gesticulacions. En tot cas, està molest amb les declaracions "demagògiques" del cap de files socialista, Miquel Iceta sobre la possibiltiat que qualsevol persona transgredeixi la llei pel fet de tenir dues realitats.

Per altra banda, Rodríguez llegeix els cartells de Catalunya sí que es pot reclamant un referèndum com un gest de diferenciació respecte el bloc del no.

De les banderes dels diputats del PP en valora el fet que respectessin el joc democràctic i que es mantinguessin a la cambra: "com a mínim s'han quedat i han votat, les manifestacions? Cadascú és lliure de fer el que vulgui"

David Bonvehi, diputat de Junts pel Sí

El diputat bagenc David Bonvehí es mostra feliç d'haver intervingut en una votació "important", i se sent satisfet de "com ho ha fet el nostre portaveu, en Raül Romeva". "Ha estat un discurs "en positiu i pensant endavant, que es contraposa als que han votat en contra de la resolució: "que continuen discurs anclats en el passat, amb poca visió de futur".

Bonvehí, com fan els diputats de CiU, manté el discurs que Artur Mas serà president, tot i que interiorment no les té totes: "la resolució confirma el com, el què i el quan, i com que el qui és tan poc important per a algunes formacions [CUP] crec que finalment s'acabarà imposant que el president ha de ser l'Artur Mas. És la persona que està més ben formada per afrontar el repte de futur", declara amb un to que desprén ironia i inquietud a parts iguals.

Fa anys que es mou per la cambra, i manifestacions com les dels diputats del PP amb les banderes ja no el sorprenen "crec que en aquesta legislatura s'intentarà gesticular molt i nosaltres, Junts pel sí, el que hem de fer és seguir el full de ruta clar que ens hem fixat i aconseguir la independència d'aquesta país", sentencia.

Maria Senserrich, diputada Igualadina de Junts pel Sí

"Fa cinc anys, quan vaig debutar com a diputada, el desembre del 2010, no m'hagués imaginat que ara estaríem aquí: estic votant una cosa que em pensava que no viuria, que pots viurien els meus fills".

La igualadina Senserrich se sent vivint moments històrics al Parlament. "Son moments especials per a nosaltres", afirma. La diputada diu haver vist que hi ha una part del Parlament que "vol construir i fer que la gent pugui viure millor, i que hi ha una altra part on domina la negació i d'odi, les males maneres".

A aquests col·lectiu els recorda que hi ha gent que se suma a la independència perquè no els agraden aquestes maneres. "El PP i el PSC han tingut un perfil molt baix, i Coscubiela (Catalunya sí que es pot) "ens ha faltat al respecte. Potser ell això no ho entén, però això no és el Congreso. Això és el Parlament i tenim una altra manera de fer les coses"

Anna Gabriel, diputada i portaveu de la CUP

Anna Gabriel ha defensat la seva formació des del faristol de la cambra "en un discurs col·lectiu que pretenia recordar els antecedents que ens han portat fins aquí des de la gent anònima, des d'una perspectiva de classe, i recollir el que recull la declaració, que és un dels primers passos que calia fer". La sallentina lamenta el to de Catalunya sí que es pot i el fet que el contacte amb aquest grup no sigui possible "tot i que des del dia 28 de setembre (l'endemà de les eleccions) que demanem de veure'ns". "Nosaltres vam ser els que vam instar a que es votesin els punts per separat perquè enteníem que tot l'annex amb les mesures socials, el podien votar. Ni tan sols s'han abstingut; hi han votat en contra", recorda Gabriel.

La diputada recorda a la formació, amb la qual sent que com a mínim han d'estar propers en temes socials, que hi ha mesures socials "amb temes socials". Ens hauria agradat que la nostra proposta hagués sumat més punts.

Gabriel, però, no dóna el seu braça a tórcer, ni el de la seva formació, en un pols amb Artur Mas que té preocupat a tota la gent de Junts pel sí. "Si la proposta és Mas com a candidat, votarem que no, com hem dit", i "seguirem treballant, que tenim molta feina per fer". "Tenim tres taules de treball que segueixen en funcionament i el pla de xoc no s'atura amb el que avui hem aprovat", sentencia Gabriel.