El portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, va assegurar ahir que l'executiu d'Angela Merkel no ha variat la seva posició davant el debat sobiranista català, i que defensa el respecte a la legalitat vigent, tant als tractats europeus com la Constitució espanyola.

"La postura del govern en aquesta qüestió no ha canviat de cap manera", va assenyalar Seibert en una roda de premsa rutinària dels portaveus del govern ale-many, després de ser preguntat per la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya per promoure la independència de la comunitat autònoma.

El portaveu es va remetre en concret a la posició marcada per la cancelleria a final de setembre, després de la celebració de les eleccions catalanes. "Tenim el convenciment que és important, que, davant de tot el que passa ara, es respecti la legalitat, tant pel que fa als tractats europeus com a la llei nacional, és a dir, la Constitució espanyola", va dir Seibert en aquella ocasió.

Per la seva banda, la Comissió Europea va refusar ahir valorar l'aprovació al Parlament de Catalunya d'una resolució per promoure la independència respecte a Espanya, i va reiterar que no comenta assumptes que "pertanyen a l'ordre constitucional intern" d'un Estat membre de la UE.

Ressò internacional

Els principals mitjans internacionals es van fer ressò ahir mateix de l'aprovació de la declaració cap a la independència al Parlament de Catalunya. El rotatiu alemany Frankfurt Allemeigne va destacar "l'actitud negativa de Mariano Rajoy pel que fa a la separació de Catalunya" i, com Le Monde, va remarcar la seva "immediatesa" a anunciar un recurs al Tribunal Constitucional. L'agència de notícies americana Associated Press deia que el full de ruta aposta per la independència per al 2017, i descrivia el moment en què es va aprovar la resolució assegurant que "els separatistes s'han posat drets i han aplaudit la victòria".

AP va advertir, però, que la resolució provocarà una "col·lisió directa amb el govern central i el Constitucional". Per la seva banda, el Wall Street Journal va dir que "el Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució per posar en marxa un procés de secessió d'Espanya". El rotatiu va afegir que Catalunya, d'acord amb el text, "no se sotmetria a les decisions de les institucions espanyoles".

Euronews va valorar la votació d'ahir al Parlament com "un pas més cap a la independència" i va indicar que, d'aquesta manera, "Catalunya espera separar-se d'Espanya al 2017, i convertir-se en una república". El rus Russia Today va informar que "el Parlament de Catalunya dóna suport a la declaració per separar-se d'Espanya". I va afegir: "Els partits han votat una resolució que preveu en 30 dies l'inici de la tramitació d'un sistema de seguretat social i hisenda pública separat d'Espanya".