Ell fiscal en cap de l'Audiència Nacional ha ordenat als Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que actuïn si en el marc del procés independentista català es produís qualsevol delicte de sedició, ja que encaixaria dins la categoria dels "Delictes contra la forma de Govern ", que són una de les competències del tribuna.

En una instrucció lliurada dijous passat,el fiscal Javier Zaragoza afirma que l'Audiència Nacional podria actuar contra les persones no aforades, amb la qual cosa en quedarien exclossos els diputats autonòmics i els membres del Consell de Govern de la Generalitat, que serien investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, si calgués, pel Suprem.

D'aquesta, la resolució afectaria la resta de participants en els actes independentistes, com podrien ser altres autoritats, funcionaris públics o ciutadans a títol particulars. L'Audiència Nacional podria exercir les seves competències si es produeixen "actes constitutius de rebel·lió i sedició, la finalitat o el propòsit dels quals sigui canviar il·legalment l'organització territorial de l'Estat i declarar la Independència d'una part del territori nacional, en aquest cas de la Comunitat Autònoma de Catalunya ".

Segons Zaragoza, els actes que persegueixin aquesta finalitat violen la Constitució perquè "s'executen amb el propòsit de canviar il·legalment l'Organització de l'Estat" i les forces de seguretat hauran d'actuar des del momenten què el Tribunal Constitucional invalidi la resolució independentista aprovada al Parlament català, ja que llavors quedaria certificada la seva il·legalitat.

Aquest delicte de sedició -castigat amb entre 10 i 15 anys de presó- podria comportar també, avisa el fiscal en cap el, els de prevaricació, desobediència, usurpació d'atribucions i ús indegut de fons públics, que també serien competència de l'Audiència Nacional.