La Conferència General de la Unesco va votar ahir en contra d'acceptar Kosovo com a membre de l'organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, en no rebre el suport de dos terços del ple.

L'ingrés de Kosovo en el si d'aquesta agència de l'ONU va rebre 92 vots a favor, 50 en contra i 29 abstencions, mentre que 15 països no van acudir a la votació, de manera que no va aconseguir el suport mínim necessari de 95 estats.

Kosovo no es pot sotmetre de nou a votació fins a la propera Conferència General d'aquesta organització, que se celebrarà d'aquí a dos anys, segons van informar fonts de la Unesco.

Els moviments diplomàtics dels últims dies anunciaven un viu debat entre els que volen formalitzar el reconeixement internacional de Kosovo amb la seva integració en l'organització i els que el rebutgen.

Entre aquests últims hi figuren en particular Rússia i Sèrbia, que han realitzat una activa campanya per evitar l'ingrés kosovar a la Unesco. Perquè la iniciativa de l'ingrés de Kosovo -que havia estat llançada originalment per Albània- anés endavant, havia d'haver rebut el suport d'almenys dos terços dels països presents a la Conferència General i dos terços també dels votants.

Malgrat això, el Consell Executiu de la Unesco havia donat a l'octubre el seu vistiplau a la incorporació de Kosovo, recolzat en la resolució 1244 del Consell de Seguretat de l'ONU. Encara que molt dividit, aquest òrgan que prepara els treballs i dossiers de la Conferència General, va donar suport a la mesura per 27 vots a favor, 14 en contra i 14 abstencions.

Espanya ho celebra

El govern espanyol va córrer a congratular-se ahir que la Unesco rebutgés l'ingrés de Kosovo com a estat de ple dret. Per a l'executiu espanyol s'ha complert la legalitat internacional després que la Conferència General de la Unesco votés en contra d'acceptar Kosovo com a membre d'aquesta organització, i es doni així temps que el diàleg en curs entre Belgrad i Pristina obtingui resultats.

Fonts diplomàtiques espanyoles van informar a Efe que el govern es congratula que s'hagi complert la legalitat internacional amb Kosovo. Aquest fet permetrà que es doni temps perquè el diàleg entre Belgrad (Sèrbia) i Pristina (Kosovo) per a la normalització de les relacions, un fet afavorit per la Unió Europea, obtingui resultats, segons les mateixes fonts.

Kosovo, que està poblat per una gran majoria d'albanesos ètnics, va proclamar el 2008 la independència, que Sèrbia no reconeix.

Ambdues parts porten a terme un diàleg per tal de normalitzar les seves relacions, i els progressos en aquest sentit són una condició per al seu respectiu acostament a la Unió Europea.

La independència de Kosovo és reconeguda per més de cent països, entre ells els Estats Units i la majoria dels socis de la UE, però no per Espanya, Xina, Rússia, Brasil i l'Índia, entre d'altres.

L'entrada a la Unesco no significaria el reconeixement de Kosovo com a país sobirà per part de Nacions Unides. Els moviments diplomàtics dels últims dies anunciaven un viu debat entre els que volen formalitzar el reconeixement internacional de Kosovo amb la seva integració en l'organització i els que el rebutgen.

Entre aquests últims figuren en particular Rússia i Sèrbia, que van fer una activa campanya per evitar l'ingrés kosovar a la Unesco.