La Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i la Policia Portuària mantindran de forma indefinida la seva presència al Port de Barcelona per espantar els manters, en un dispositiu que es redefinirà dia a dia, després de l'operatiu conjunt desenvolupat ahir per "saturar" l'espai que ocupa el "top manta".

El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, va comparèixer ahir davant els periodistes després de l'operació conjunta de la Urbana, els Mossos i la Policia Portuària, que a les set del matí va irrompre a la zona portuària, on els manters s'havien multiplicat en les últimes setmanes.

Per a sorpresa dels agents, quan van arribar al lloc no hi havia quasi manters, per la qual cosa no s'ha pogut intervenir material ni es van practicar detencions, si bé l'objectiu de l'operatiu era, segons Recasens, ocupar l'espai per impedir la presència futura del top manta.

L'operatiu conjunt es va desenvolupar després de solucionar serrells burocràtics per poder donar cabuda als Mossos d'Esquadra en el dispositiu, ja que la policia catalana no figura en els convenis entre la Policia Portuària i la Urbana, segons Recasens.

Els agents es van limitar a mantenir una presència policial en punts clau i a remullar la zona ocupada habitualment pels manters, per netejar-la i per impedir que la tornessin a ocupar.

Recasens va indicar que a partir d'ara es mantindrà a la zona del Port una presència policial fixa de forma indefinida, que se n'anirà modulant dia a dia, i fins i tot hora a hora, de manera que no és clar ni la dotació d'agents que mantindran la saturació de l'espai ni a quin cos correspondran.

En tot cas, Recasens ha reconegut, com ja havia sostingut des que l'alcaldessa Ada Colau el va situar al capdavant del comissionat de Seguretat, que la solució al fenomen del top manta no vindrà únicament per l'actuació policial, sinó que cal abordar-lo des d'una perspectiva més àmplia, "amb un enfocament més social".

A més, va admetre que el fet que ara s'hagi tret els manters del port pot comportar que vagin a altres zones de la ciutat, per la qual cosa la Urbana mantindrà els dispositius necessaris per evitar la venda ambulant il·legal allà on es produeixi. "No hi ha a Barcelona o a la zona portuària zones on es pugui fer la venda ambulant il·legal de manera descontrolada", va insistir Recasens. El comissionat de Seguretat va negar que l'operatiu fos una reacció a les queixes d'alguns comerciants davant l'auge del top manta: "mentre alguns feien declaracions, d'altres estàvem treballant".