Regió 7

La Fiscalia ordena als Mossos que actuïn si hi ha delictes de sedició

El cos rep l'ordre amb preocupació i demana quedar al marge perquè els partits solucionin la situació sense "traspassar el problema a la policia"

11.11.2015 | 00:00

El fiscal en cap de l'Audiència Nacional va ordenar als Mossos d'Esquadra, a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil que actuïn si en el procés independentista català es produís un delicte de sedició, ja que encaixaria dins de "delictes contra la forma de Govern", competència d'aquest tribunal.
En una instrucció lliurada dijous passat, el fiscal Javier Zaragoza afirma que l'Audiència Nacional seria competent per actuar contra les persones no aforades, amb la qual cosa en quedarien fora els diputats autonòmics i els membres del Consell de Govern de la Generalitat, que serien investigats en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, si escau, el Tribunal Suprem. D'aquesta manera, la resolució sí que afectaria la resta de partícips en els actes independentistes, com podrien ser "altres autoritats, funcionaris públics o particulars".
L'Audiència Nacional podria exercir la seva competència en aquest cas si s'executen "actes constitutius de rebel·lió i sedició quan la seva finalitat o el propòsit sigui canviar il·legalment l'organització territorial de l'Estat i declarar la independència d'una part del territori nacional, en el cas en qüestió de la Comunitat Autònoma de Catalunya". Segons Zaragoza, els actes que persegueixin aquesta fi violen la Constitució perquè "s'executen amb el propòsit de canviar il·legalment l'organització de l'Estat" i les forces de seguretat hauran d'actuar des del moment en què el Tribunal Constitucional invalidi la resolució independentista aprovada ahir al Parlament català, ja que només llavors quedaria certificada la seva il·legalitat.
Aquest delicte de sedició -penat amb entre 10 i 15 anys de presó- podria comportar també, avisa el fiscal en cap, els de prevaricació, desobediència, usurpació d'atribucions i l'ús indegut de fons públics, que serien competència de l'Audiència Nacional com a delictes connexos.

Neguit per la resolució
Alguns sectors dels Mossos d'Esquadra van veure ahir amb preocupació l'ordre de la Fiscalia de l'Audiència Nacional perquè actuïn davant possibles delictes de sedició a Catalunya, mentre esperen rebre directrius clares dels seus comandaments i exigeixen quedar al marge de disputes polítiques.
No obstant això, fonts de la policia catalana van remarcar que els Mossos d'Esquadra compliran i faran complir la llei, com fan sempre, encara que van lamentar que se'ls utilitzi en batalles polítiques, des de tots els costats enfrontats, per intentar erosionar l'adversari. El portaveu de la SAP-UGT, Valentín Anadón, va demanar que es deixi els Mossos "al marge" i va reclamar els representants dels partits i de les institucions que solucionin l'actual situació sense "traspassar el problema a la policia".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

Interior planteja que els agents municipals comparteixin numeració amb els Mossos, però no una...

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'"oposició real"

El PSOE dóna el tercer ´no´ a Rajoy però avança una abstenció ´sense aval´

El PSOE dóna el tercer ´no´ a Rajoy però avança una abstenció ´sense aval´

Hernando avisa els populars que hauran de guanyar-se la governabilitat "setmana a setmana i...

Enllaços recomanats: Premis cinema