El no dels deu diputats de la CUP va frustrar ahir la investidura d'Artur Mas com a President de la Generalitat en la primera votació, en la qual només els 62 diputats de Junts pel Sí (JxS) van votar a favor, pels 73 vots en contra de l'oposició en bloc.

L'endemà que JxS i la CUP unissin forces per aprovar la declaració d'inici del procés cap a la independència, ahir no hi va haver acord per proclamar Mas president català per a la nova legislatura, en una votació en la qual necessitava la majoria absoluta, un mínim de 68 diputats.

Només els 62 diputats de Junts pel Sí (JxS) van votar a favor de Mas, pels 73 vots en contra de l'oposició en bloc. Mas tindrà una altra oportunitat demà, en una segona votació en la qual necessitarà majoria simple per ser investit, i en tindria prou que, als 62 vots a favor de JxS, s'hi sumessin dos diputats de la CUP i l'abstenció dels altres vuit parlamentaris del grup. La jornada va arrencar amb declaracions del diputat de la CUP Benet Salellas en què suggeria el nom de Raül Romeva com a "candidat de consens" a la investidura com a president català.

Però si dilluns era la vicepresidenta Neus Munté la que demanava a la CUP que "no jugués" amb el seu nom, ahir Romeva s'apressava a respondre a Salellas: "cap canvi. No sóc candidat. El meu paper és treballar a favor d'un acord".

Fonts de CDC reflexionaven que JxS no pot sacrificar Mas perquè traslladaria un missatge d'estar "a mercè" d'una CUP que "fustiga constantment" els convergents, cosa que faria "ingovernable" la legislatura i portaria sectors moderats, que s'identifiquen amb l'actual President, a "baixar del tren del procés".

No obstant això, fonts nacionalistes no tiren la tovallola i confien en un últim moviment de la CUP que permeti la investidura de Mas i eviti unes noves eleccions el març: "hi ha partit", resumien.

En la seva intervenció a l'hemicicle, abans de la primera votació, Baños va evitar precisament tancar totes les portes a un acord per demà, en no voler ser contundent en pronunciar-se sobre quin serà el sentit del vot del seu grup. "Torni dijous", va etzibar Baños a Mas després d'anunciar el "no" de la CUP en la votació d'ahir, un rebuig que va justificar amb l'argument que la promesa del President de la Generalitat en funcions de transitar "de l'autonomia a l'Estat català" en aquesta legislatura no va sonar prou convincent.

"Mas no sortirà avui com a capità, però no dubti que la tripulació la té i que desitja seguir navegant", va subratllar Baños, que no va suggerir noms alternatius com Romeva o Munté.

Baños va deixar caure que Mas no pot aspirar a un "vot incondicional" de la CUP i li va retreure que no es comprometi a "aixecar les catifes" per destapar la "corrupció estructural" a Catalunya.

En la rèplica, Mas va garantir que el seu lideratge no seria "personalista", en el que seria el seu "últim mandat", i hores abans va advertir que no està disposat a fer "el que sigui" per ser president perquè hi ha línies vermelles que no està "disposat a passar".

El president del grup parlamentari de Junts Pel Sí (JxS), Jordi Turull, va demanar a la CUP que no ofereixi el "cap polític" de Mas a l'Estat i aixequi el "veto" a la seva investidura com a President de la Generalitat. La intervenció de Turull es va centrar a reivindicar la importància de la figura de Mas per al procés, en assenyalar que reuneix "tots els requisits" i que és el millor per prendre el comandament en una legislatura que va vaticinar "breu i històrica".

Mas i Baños bromegen

Mas i Baños van fer broma sobre la possibilitat de reunir en assemblea els 62 diputats de JxS i els 10 de la CUP per decidir la investidura del president. En la rèplica a Baños, que va advertir que la CUP votaria en contra i impossibilitaria la investidura en primera votació, Mas va suggerir, mig de broma mig seriosament, que es reuneixin un dia els diputats dels dos grups independentistes al Parlament: "per què no ens reunim un dia els 72, votem allà i ho decidim?".

Seria, per a Mas, la via més fàcil per desbloquejar els suports que necessita de la CUP per aconseguir almenys la majoria simple en la segona votació, que es farà demà, conscient de les reticències de la formació assembleària a investir-lo president.