El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dimecres per unanimitat el recurs que el govern espanyol ha interposat contra la declaració independentista aprovada pel Parlament de Catalunya, i l'ha deixada automàticament en suspensió cautelar, en aplicació del que estableix l'article 161.2 de la Constitució.

A més de la suspensió, el TC ordena que es notifiqui explícitament la resolució a 21 càrrecs de la Mesa del Parlament i del Govern, entre els que hi ha el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell i els adverteix d'una eventual responsabilitat penal per "delicte de desobediència" en el cas d'incompliment. En concret, els adverteix del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada" i els adverteix de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les que poden incórrer".

Els avisats directament de la suspensió són la presidenta del Parlament i de la mesa, Carme Forcadell, i al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, i si escau la persona que resulti nomenada en la investidura. També ho seran el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas; el vicepresident segon, José María Espejo-Saavedra; la secretària primera, Anna Simó; el secretari segon, David Pérez; el secretari tercer, Joan Josep Nuet; la secretària quarta, Ramona Barrufet, i el secretari general del Parlament, Pere Sol.

També ho seran els membres del Consell de Govern de la Generalitat: la vicepresidenta i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el titular de Presidència, Francesc Homs; la de Governació i Relacions Institucionals Meritxell Borrás; el d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; la d'Ensenyament, Irene Rigau; el de Salut, Boi Ruiz; el d'Interior, Jordi Jané; el de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; el de Cultura, Ferran Mascarell; el d'Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta; el d'Ocupació i Empresa, Felip Puig, i el conseller de Justícia, Germà Gordó.

Amb tot, no fa referència explícita a les noves atribucions del TC per suspendre els càrrecs que incompleixin les sentències, com li demanava el govern espanyol. El TC dóna ara deu dies al Parlament perquè es personi al procés i formuli les al·legacions que consideri convenients, i demana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que faci efectives les notificacions i advertències. També ordena publicar la resolució al BOE i al DOGC, a més del Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya.

Tanca d'aquesta manera dos dies en què el govern espanyol ha mobilitzat amb caràcter d'urgència tres institucions: el Consell d'Estat, el consell de ministres i el ple del TC- per aconseguir deixar sense efecte jurídic el text.

Els 11 magistrats han emès una resolució després de gairebé tres hores de reunió en què han hagut de llimar les diferències entre els que volien un advertiment directe als màxims responsables de les institucions catalanes i els que consideren que no pertoca als magistrats fer, en aquests moments, aquesta funció. Finalment han admès a tràmit per unanimitat el recurs i han notificat la decisió explícitament a Mas, Forcadell i la resta de membres de la Mesa i el Govern, com demanava el recurs de l'Estat.

Inclouen a la resolució una advertència directa sobre possibles responsabilitats penals, però no fa referència explícita a les noves atribucions del TC per suspendre els càrrecs que incompleixin les sentències, com li demanava el govern espanyol.

L'executiu de Rajoy volia impulsa d'aquesta manera la segona fase de la resposta a les institucions catalanes instant al Tribunal Constitucional. Un advertiment directe implicava que el Tribunal podia obrir ja la via de la inhabilitació.

Responsabilitat penal

Tal com volia el govern espanyol, el TC ordena que es notifiqui la decisió a 21 càrrecs de la Mesa del Parlament i del govern d'Artur Mas que són advertits de la suspensió de la declaració independentista. El TC ho fa recordant "el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada" i els adverteix de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les que poden incórrer".

No cita explícitament la suspensió

En canvi no fa cap referència explícita a l'article 92.4 de la Llei del TC com invocava el govern espanyol, que estableix que el TC té potestat per suspendre els càrrecs que incompleixin les seves resolucions.

Qüestió de terminis

La reforma de la Llei del TC estableix que el TC ha de vetllar pel compliment de les seves resolucions, però deixa a les seves mans els terminis en què pot actuar, o no, si detecta un incompliment.

El mecanisme que recull la llei estableix que, quan es decideixi a actuar, primer el TC ha d'advertir la persona o institució que podria estar incomplint una resolució, donant-li d'aquesta manera la possibilitat de rectificar. La llei, però, no estableix el termini màxim de què disposa el Tribunal per fer aquest advertiment ni tampoc els dies que deixa al suposat incomplidor per actuar. Està previst que sigui el mateix TC qui estableixi aquesta data límit per complir i, si se supera sense haver aconseguit el seu objectiu, ja pugui multar fins a 30.000 euros- o suspendre de les funcions a una persona o càrrec públic.

Això atorga al TC i no al govern espanyol el comandament sobre com dur a terme el procés. Seran els magistrats, per tant, els qui decidiran si actuen amb celeritat o bé si obren una finestra temporal àmplia després d'instar les institucions a acatar les seves suspensions. De fet, un cop certificat l'incompliment pot actuar directament sense escoltar les parts i donant un termini de tres dies als afectats per defensar-se.