La CUP s'inclina per rebutjar l'última proposta del President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, per intentar convèncer els deu diputats de l'esquerra independentista i anticapitalista perquè aquest matí prestin el seu suport a la seva investidura. En la segona votació, Mas haurà d'aconseguir la majoria simple dels vots del Parlament, és a dir que en tindria prou amb els 62 vots a favor de JxS, més dos de la CUP i l'abstenció de la resta de diputats de l'esquerra antisistema.

Ahir a la tarda, tres diputats de la CUP, Antonio Baños, la sallentina Anna Gabriel i Benet Salellas, es van reunir al Palau de la Generalitat amb Mas i altres cares visibles de Junts pel Sí (JxS), que els van plantejar una última oferta abans de la segona votació d'investidura d'avui al Parlament. Per intentar revertir el no de la CUP en la primera votació realitzada dimarts, Mas va posar sobre la taula un esquema de Govern "coral", presidit per ell mateix, però cedint pes a tres vicepresidents, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté, segons van explicar fonts de JxS. La creació de tres vicepresidències portaria implícita una reforma de la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern, ja que allà s'inclou el possible nomenament de només un conseller primer o bé d'un vicepresident.

Amb tot, la proposta va ser considerada "insuficient" per la CUP, segons fonts de la formació.

La reunió "no ha anat bé", van reconèixer a Efe fonts coneixedores de les converses, pel que no es va saldar amb un acord tancat. Segons fonts de JxS consultades per Efe, serà "difícil" que avui la CUP canviï el no de dimarts per al-menys dos vots a favor i vuit abstencions, que serien suficients per investir Mas president amb majoria simple.

Fonts de la CUP van indicar ahir al vespre que durant la nit s'acabaria de confirmar la seva decisió sobre l'última oferta de Mas. Els cupaires havien avançat el seu compromís de convocar una assemblea oberta en cas que es donessin les condicions per arribar a un acord sobre la investidura. I creuen que amb la proposta de Mas no es donen aquestes condicions.

Per la seva banda, ERC assegurava que no posaria cap obstacle a un possible acord de govern entre Junts pel Sí i la CUP. El diputat al Congrés i número 2 a la llista republicana pel 20-D, Joan Tardà, va explicar que els republicans es comprometien a signar "qualsevol xec en blanc" per desencallar les negociacions. "A tot vol dir a tot", va respondre quan se li va preguntar fins on estava disposada a arribar Esquerra.

Tardà va recordar que el candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat continua sent Artur Mas i va desitjar que el pacte per a la seva investidura arribés ahir mateix. En tot cas, va subratllar que l'actual "moment històric" necessita que els estadistes, "es diguin Junqueras, Mas o Baños", anteposin els interessos generals als de partit. Si els partits no arriben finalment a un acord, "hauran comès el delicte d'alta traïció a la voluntat popular", va advertir Tardà. A més, segons ell, cada dia que passa sense que hi hagi pacte de govern es reforça "l'adversari". "Els que negocien han de saber trobar l'acord, per això són els nostres dirigents i la ciutadania els ha ofert en safata de plata no només la seva representativitat sinó també les seves emocions", va afegir abans de remarcar que els catalans "no els perdonarien mai" que no es posessin d'acord.

Mobilitzacions de l'ANC

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat per a diu-menge, davant del Parlament, una mobilització ciutadana per reclamar "unitat" als 72 diputats de Junts pel Sí (JxS) i la CUP davant els "possibles atacs per part dels organismes de l'Estat espanyol" al procés independentista.

L'entitat busca una demostració de força de la societat civil davant la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre la resolució aprovada dilluns pel Parlament per declarar l'inici del procés cap a la independència de Catalunya. En aquesta mobilització, al passeig dels Til·lers del parc de la Ciutadella de Barcelona, l'ANC demanarà a JxS i la CUP "unitat per tirar endavant el procés" i farà públic el seu posicionament sobre la situació política actual, segons va explicar l'entitat en un comunicat. De cara a diumenge, l'ANC ha fet una crida a les seves assemblees territorials i a tota la ciutadania per fer visible el "suport ciutadà" al Parlament escollit en les eleccions del 27 de setembre.