La portaveu parlamentària de Junts pel Sí (JxS), Marta Rovira, ha rebutjat avui les "lliçons de legalitat" que arriben d'un Estat que, segons ha denunciat, "incompleix" la llei, i ha citat com a exemples les retallades de l'Estatut o les lleis de dependència i de finançament.

En la seva intervenció en la segona sessió del debat d'investidura, Rovira ha advertit que cap tribunal s'interposarà entre els diputats independentistes i el "contracte legal" que aquests han assumit amb els catalans, en al·lusió a la suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC) de la resolució independentista aprovada dilluns al Parlament.

Rovira ha recordat que en cap moment no es van impugnar els programes electorals de JxS i la CUP, malgrat que tots dos incloïen el compromís d'accelerar el procés d'independència, i ha fet una crida a l'oposició a "respectar les regles del joc democràtic".

La número dos d'ERC ha plantejat també el dilema davant el qual es troben els diputats de la cambra catalana i el conjunt de la ciutadania: "o una república catalana" o seguir en una Espanya "irreformable".

En la seva intervenció, després de l'última proposta d'Artur Mas per convèncer la CUP que doni suport a la seva investidura, Rovira ha valorat positivament la predisposició manifestada pel president del grup parlamentari de l'esquerra anticapitalista, Antonio Baños, per arribar a un acord.

Marta Rovira ha tancat la seva intervenció posant com a exemple les dificultats econòmiques i la falta de llibertats que van patir durant dècades famílies com la seva, i ha instat els diputats independentistes a aprofitar "l'oportunitat de les oportunitats", en referència a l'objectiu de la independència.