El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha ofert avui a la CUP que, a canvi del suport a la seva investidura, estaria disposat a sotmetre's d'aquí a deu mesos a una qüestió de confiança davant el Parlament, en la qual els 135 diputats podrien acabar obligant a investir un altre president.

En l'arrencada d'una nova jornada del debat d'investidura, abans de procedir-se aquest migdia a una segona votació, Mas ha explicat la seva última oferta a la CUP perquè avui li presti almenys dos vots a favor i vuit abstencions per arribar a la majoria simple.

Una altra de les seves propostes a la CUP consisteix a formar un govern presidit per ell però amb tres grans àrees compartides -economia i ocupació, afers estrangers, institucionals i de la transparència i, finalment, estat del benestar- amb altres membres de l'executiu.

En un intent d'aproximar posicions amb la CUP, Mas ha remarcat que seria una presidència "amb totes les seves funcions però compartides" amb tres persones -que segons fonts de JxSí serien Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva-, que al seu torn es repartirien la coordinació de 15 departaments.

El president català en funcions ha remarcat que tant aquesta direcció de Govern "compartida" com la qüestió de confiança en el termini de 10 mesos són "gestos significatius rellevants que no desnaturalitzen en absolut la presidència de la Generalitat".

En un missatge vetllat a la CUP, el líder de CDC ha remarcat que la voluntat d'acord s'ha de demostrar "no només per amb discursos sinó per la via dels fets" i que per assolir un pacte "les posicions s'han de moure", a l'hora que ha apel·lat a evitar que s'instal·li entre els partits independentistes el mateix "immobilisme" que ha provocat que "es podreixi" la relació amb l'Estat.

Mas ha situat la qüestió de confiança en un període de 10 mesos, després del primer període de sessions del Parlament, que acaba al juliol, i abans del debat de política general de cada setembre.

El candidat a la presidència ha remarcat que si no se supera la qüestió de confiança "automàticament" hauria de cessar i caldria investir un altre president.

El candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat ha valorat que aquest sistema és "legal i profundament democràtic", en el marc de la "pulcritud democràtica" que ha dit que "inspira el procés sobiranista i el funcionament del Govern".

En el seu discurs, Mas no ha fet cap referència al fet que ahir el Tribunal Constitucional suspengués per unanimitat la resolució independentista del Parlament i decidís notificar la seva decisió de forma personal a 21 càrrecs catalans, entre ells el president Artur Mas i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als quals adverteix que incorreran en responsabilitats penals si no acaten la seva decisió.

Després de la doble proposta d'Artur Mas, Forcadell ha ofert una pausa d'uns 15 minuts, durant la qual els dirigents dels partits han fet rotllanes dins i fora de l'hemicicle amb els seus respectius grups parlamentaris.

Mas ha conversat un moment amb Forcadell i després ha departit dins de l'hemicicle amb els diputats de Junts pel Sí Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras.

En canvi, els diputats de CUP han sortit de l'hemicicle sense dir cap paraula, sent Antonio Baños el primer a anar-se'n i l'últim a tornar, sol.