Amb 73 vots en contra i 62 a favor el Parlament ha rebutjat en segona votació la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. És exactament el mateix resultat que Mas va obtenir dimarts passat, amb l'únic suport del grup parlamentari de Junts Pel Sí. La CUP no s'ha mogut tot i la darrera oferta de presidència coral que els hi ha fet arribar Mas, i els 10 diputats de l'esquerra anticapitalista han votat 'no'. És la primera vegada a la història recent catalana que el candidat a la presidència del Govern no aconsegueix la majoria dels vots en segona votació. S'obre ara un període inèdit amb un president i un govern en funcions i un Parlament amb els grups constituïts, però sense comissions legislatives ni capacitat de debatre i aprovar lleis. Si el 10 de gener no hi ha president investit, el president en funcions, Mas, convocarà noves eleccions.

Durant aquests dos mesos, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tindrà la responsabilitat de proposar un o diversos candidats a la presidència de la Generalitat. En les properes setmanes iniciarà una roda de consultes amb els grups parlamentaris per determinar si hi ha algun candidat que tingui opcions de ser investit. Fins que no hi hagi un president electe i un nou govern, l'activitat de la cambra quedarà reduïda a les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus i a possibles declaracions o propostes de resolució -sense nivell de llei- que els grups acordin elevar al Ple del Parlament, que podrà ser convocat per la presidenta.

En absència de les comissions legislatives, el Parlament no podrà tramitar ni projectes de llei (plantejats pel Govern) ni proposicions de llei (plantejades pels grups parlamentaris). La Generalitat en funcions sí que podrà, però, promulgar decrets llei i el Parlament podrà validar-los (o no) en sessió plenària o podrà plantejar l'aprovació de projectes de llei en lectura única, que no han de ser tramitats per les comissions, però que necessiten del suport majoritari del Ple.

Junts Pel Sí i la CUP han destacat que seguiran "collats" a la taula de negociació per arribar a un pacte properament. De moment, la darrera oferta de CDC i ERC no ha estat acceptada per la CUP. L'esquerra anticapitalista ha convocat pel proper 29 de novembre una "jornada de debat nacional", en la qual traslladarà a la militància l'estat de les negociacions. En tot cas, sense un acord de l'equip negociador de la CUP amb els seus interlocutors de Junts Pel Sí, no convocaran la necessària assemblea oberta per prendre una decisió definitiva.