Si un de cada vint electors que va votar la CUP a les eleccions del 27 de setembre a la circumscripció de Barcelona s'ho hagués repensat i hagués votat Junts pel Sí, aquesta formació tindria ara els desitjats 63 diputats i Artur Mas no tindria problemes per ser investit per majoria simple en segona votació sempre que els anticapitalistes s'abstinguessin com havien insinuat repetidament quan deien que no investirien Mas però no ho impedirien.

L'escó de més de Junts pel Sí a Barcelona no es guanyaria en detriment de la CUP, sinó del PP, de manera que els vots en contra de Mas -C's, PSC, PP, CAQP- es reduirien a 62, i la històrica resolució de desconnexió de dilluns passat hagués estat aprovada per 73 parlamentaris, en comptes de 72.

Junts pel Sí hauria aconseguit l'escó 63 si hagués sumat 12.395 votants més a Barcelona, o 4.455 votants a Girona. A Barcelona aquest diputat el perdria el PP i a Girona, CSQP. A Lleida i Tarragona les xifres necessàries per fer saltar el següent diputat eren molt superiors, de l'ordre de 20.000 i 28.000 vots.

Pot semblar que el "per poc" s'hauria d'entonar a Girona, perquè el nombre de vots necessaris és menor, però atenció: els 4.455 vots de Girona suposen l'1,15% del total de vots emesos a la província i el 13,5% dels vots de la CUP, mentre que els 12.395 vots necessaris a Barcelona suposen el 0,47% del total de vots emesos a la circumscripció, i el 4,8% dels vots rebuts per la CUP. Per a un partit d'abast nacional, aconseguir 4.455 vots a Girona pot ser més difícil que aconseguir-ne 12.395 a Barcelona.

El 0,47% del total de vots emesos a la demarcació de Barcelona, o si es vol, el 4,8% dels vots que hi va rebre la CUP, haurien marcat la diferència tant per a Mas com per a la mateixa CUP, que no s'hauria vist empesa a un dilema infernal que l'ha convertit en diana de tota mena de pressions i xantatges morals.