El líder del PSC, Miquel Iceta, va acusar ahir el candidat a la reelecció, Artur Mas (JxS), d'haver "degradat" la presidència de la Generalitat i haver-la convertit en objecte de "subhasta" i "rifa", i l'ha avisat que "és hora de dir prou", perquè la història de Catalunya "no ho mereix".

Iceta va "apel·lar" Mas no com a candidat, sinó com a "molt honorable president en funcions" per "demanar-li que no desplegui cap actuació" prevista en la resolució (independentista) suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) dimecres.

Una resolució que va qualificar com l'"error més important i greu comès per una institució catalana des del 1977, un error temerari i altament lesiu per als catalans i l'autogovern". "Ningú en cap circumstància no pot arrossegar les institucions fora de la legalitat, per molts diputats o ciutadans que ho demanin. I no pot empènyer el país a la independència amb menys de 50% de vots", va afirmar.

I li va retreure que per "mantenir-se en el càrrec" estigui disposat a una "presidència disminuïda, decorativa, coral i polifònica. No volem veure com es posa a subhasta la presidència, no és objecte i rifa, no se la pot degradar o disminuir. No ho mereix la nostra història, ni els catalans, ni vostè mateix". "Ha dividit CiU, ha dividit els catalans i ara es divideix la presidència amb altres. És hora de dir prou. A veure si per construir un Estat, acabarà destruint una nació", va sentenciar.

Per a Iceta, "tot té un límit en aquesta vida" i "les institucions són de tots els ciutadans. I l'única manera de garantir que les institucions són de tots és respectar la legalitat democràtica que deriva de la seva autoritat". Com també va rebutjar que les institucions catalanes "se situïn fora de la llei en rebel·lia davant la suspensió del TC", va afegir.

El líder socialista va justificar el no del PSC a Mas pel "rotund fracàs dels últims cinc anys perduts" i lel va instar a "no prolongar dos mesos més la subhasta" amb la CUP.