El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) assumirà l'execució de les ordres del Tribunal Constitucional (TC) en ple procés per rellevar el seu president, el progressista Miguel Ángel Gimeno, amb poques possibilitats de reelecció atesa la majoria conservadora a la cúpula judicial.

D'acord amb la reforma de la llei orgànica que el regula, el Constitucional podrà encomanar al TSJC portar a la pràctica les seves resolucions en relació amb el procés sobiranista, inclosos tota mena d'ordres i requeriments als càrrecs públics que desobeeixin els seus acords, segons van apuntar a Efe fonts judicials.

En l'execució de les decisions del TC serà clau el paper del president del TSJC, que podria veure's obligat a signar personalment les actuacions judicials per complir allò establert amb el Constitucional. El càrrec, no obstant això, ara està pendent del procés de selecció que el mes passat va convocar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en esgotar-se els cinc anys del mandat Gimeno, de l'associació progressista Jutges per la Democràcia i que a partir del pròxim 3 de desembre exercirà en funcions.

El TSJC ja va mobilitzar ahir un equip de secretaris per notificar personalment la resolució del TC a 21 càrrecs públics catalans, entre ells els presidents de la Generalitat, Artur Mas, i del Parlament, Carme Forcadell, recordant-los que és el seu deure impedir qualsevol iniciativa i advertint-los de les responsabilitats, inclosa la penal, en què podrien incórrer. L'alt tribunal català serà el competent per actuar en el cas que els càrrecs públics advertits incompleixin la resolució del Constitucional, si calgués actuant d'ofici per la via penal. No obstant això, segons apunten fonts judicials consultades per Efe, la lògica seria que, com la resta de procediments, el TSJC esperi que sigui la Fiscalia la que insti les actuacions judicials que consideri oportunes, en el seu cas mitjançant la presentació de querelles.

Malgrat que l'absència de precedents d'una llei aprovada fa amb prou feines un mes els situa en un escenari encara incert, els magistrats del TSJC assumeixen que una eventual desobediència al Constitucional per part dels càrrecs públics assenyalats seria de la seva competència, perquès es tracta en tots els casos d'aforats de la seva jurisdicció. El TSJC tindrà a les seves mans un dels assumptes judicials de més transcendència política en la seva història, precisament quan la seva presidència entrarà en una fase d'interinitat pel procés de selecció iniciat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Els tràmits per a l'elecció del nou president del TSJC podrien demorar-se encara un parell de mesos, coincidint amb el dels tribunals autonòmics de València, Andalusia, Castella-la Manxa i Castella-Lleó.

La composició del CGPJ, amb majoria absoluta conservadora, complica la reelecció de Miguel Ángel Gimeno, tenint en compte que la presidència de l'alt tribunal català s'ha convertit en un càrrec clau per al poder judicial des de l'inici del procés sobiranista a Catalunya, segons les fonts consultades.

De fet, el TSJC ja té a les seves mans la querella contra el President de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Educació, Irene Rigau, que fa un mes van declarar com a imputats per desobeir el Constitucional en tirar endavant la consulta alternativa d'independència del 9-N.